Leonardo Pizzéria

Nem tudom, ki volt az a jövőbelátó városatya, aki a Nagykörutat és a Szentkirályi utcát összekötő utcát az érzéki élvezetek és élmények mágusáról, Krúdy Gyuláról nevezte el, de valamit nagyon megérzett, az bizonyos. A Mikszáth Kálmán tér kultúrtörténeti jelentőségét már sokan megénekelték, valószínűleg a Tilos az Á históriáját feldolgozó antropológiai szakdolgozatra sem kell már sokáig várnunk - ahogy a "tökéletes helyettes", a Darshan-konglomerátum mítosza sem kevéssé masszív mostanra.
Tekintetünket ezúttal mégis fordítsuk kevésbé frekventált pozíciók felé, hiszen a Krúdy Gyula utca néhány száz méteres hossza ellenére figyelemre méltó vendéglátóipari kínálatot vonultat fel. A méltatlanul ritkán emlegetett Centrál ételbár műanyagtálcás menzája múlt idők szépségét, valamint a zöldborsófőzelékkel társított fasírt sosem múló kultuszát eleveníti fel, ám azok sem maradnak üres gyomorral, akik ennél a lehetőségnél valamivel kifinomultabb élvezetekre vágynak.

A Leonardo Pizzéria ajtaja majdnem elvész a környék vendégváró tumultusában, de ha lejutottunk a kissé homályos lépcsősoron, kellemes belső térben találjuk magunkat. Félkörívben felsorakoztatott kis asztalkák fogadnak, a hátsó helyiségben aztán már a szokásos boxok is feltűnedeznek - a halványkéknek és a barnás-drappos árnyalatoknak a párosítása mediterrán hangulatot próbál teremteni, több-kevesebb sikerrel. (Azt a két kókadt, levelehullott törpefenyőt azonban érdemes lenne lecserélni...) Rosszul szellőző pincék örök átka, füst és ételszag terjeng a levegőben, kicsit zavaró, de azért megszokható légkört teremtve. Az állandóan nyitott belső ajtó miatt akár látványkonyhának is nevezhető belső szerkezet, valamint a sürgő-forgó, láthatóan gyorskezű szakács gondoskodik az ingerek folyamatos áramlásáról. Mindent összevéve kifejezetten házias és barátságos a hangulat. Nincs sok vendég, gyors a kiszolgálás, Kronenburgot és Gildét csapolnak, a levesek ízletesek és forrók, a pizzák háromféle méretben és többtucatnyi verzióban állnak rendelkezésünkre. Némi töprengés után a Matthias fedőnevűre szavaztam: masszív, mégsem túl vastag tészta, kellemes paradicsomalap, csípős kolbászkarikák és pepperoni-csíkok, s minderre bőséges sajt-fedél - emberes, kiadós vacsorával gazdagodtam.

Korrekt konyha, olcsó árakkal - a Leonardo nem rossz választás, főként hogy házhoz is szállítanak. Láthatóan sokan élnek ezzel a lehetőséggel, ugyanis amíg ott voltam, szűk egy óra alatt többször is fordult a pizzafutár. Erre mondják a zsurnaliszták: talán nem véletlenül.Levesek: 220-300 Ft
pizzák: 680-980 Ft
tészták: 620-660 Ft
desszertek 280-300 Ft
csapolt sör 300 Ft/korsó.


Leonardo Pizzéria (VIII., Krúdy Gyula utca 8. Tel.: 267 0336)
gorcsev
2001.03.13
|


Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.