Horgásztanya étterem

Vannak helyek, amelyek mellet akár hetente elsétálhatunk, akkor sem figyelünk fel. Nálam a Horgásztanya ebbe a kategóriába tartozik. Elég gyakran bukdácsolok keresztül a Fő utcán, ám eddig legfeljebb a periférikus látásommal érzékeltem, hogy az Arany Folyó fedőnevű kínai vendéglő mellett, rögtön a sarkon is akad egy célbavehető pozíció.
Így aztán a heti étterem-vadászat során régi ismeretlennek kijáró tisztelettel kopogtattam be a Horgásztanya ajtaján. Későn jöttünk, tíz óra felé járt, csendes hétfő este volt, nem lepett hát meg, hogy alig néhányan lézengtek a helyiségben. Legalább szabadon választhattunk magunkanak asztalt, és sem vendégek nyüzsgő mozgása, sem a pincérek higanyos gyorsaságú cikázása nem zavarta a környezetet feltérképező, kóbor tekintetünket.
Mert nézni van mit a Horgásztanyában: elég sajátos itt a dizájn. Évtizedes nosztalgiákat ébreszt a hely, ha nem lenne minden tiszta és frissen festett, azt is gondolhatnánk, a hetvenes években vagyunk. Itt is pusztít a magyaros vendéglők örök átka: túlzott sikerrel állították meg az időt. A terítő kockás, a bútorok masszív fából valók, a vezető szín a zöld, összességében egész tavasziasan érezzük magunkat, a kinti süvítő szél ellenére is. Csendesen fotoszintetizálva nézegetjük a Horgásztanya fő látványosságát, a teljes hátsó falat elfoglaló Tüskevár-imitációt, lakájos nádkunyhóval, csónakkal és hálóval felszerelve, és csak néhány másodperc után jövök rá, hogy nem kétdimenziós freskóról, hanem a belső térbe nyúló háromdimenziós díszletről van szó. Szebb ettől még nem lesz, mégis barátságosabban tekintünk a falra. Csak abban reménykedem, hogy a német turistáknak engedékenyebb az ízlése, és néhány unicum után nem gabalyodnak bele a plafonról csüggő hálóba...

Ennyi bámészkodás után igazán megéhezik az ember: ciprusi salátával nyitunk, ami itteni értelmezés szerint a görög saláta kreatív kistestvére; mellé gombaleves, vagy ellentételként, egy kis hazai: bőséges gulyás dukál. Külön öröm, hogy a Horgásztanyában nyugodt lélekkel rendelhet fröccsöt vagy hosszúlépést is az ember, ugyanis minőségi, jó borból készülnek ezek a gyomornyugtató italok. Végül a hely szelleméhez sem akarunk hűtlenek maradni, ezért természetesen kikérünk egy bográcsnyi halászlét. Bajai módra, szerepel az étlapon (tudjuk, a Tarr Béla-filmek mellett Bajának a halészlé a legfontosabb exportcikke), és bár tudtommal a bajai polgárok külön tálalják a tésztát illetve a hallét, ezen apróságon kívül semmi kivánnivalót nem találunk a levesben. Találunk ugyanis benne halat, belsőséget és erőt bőven, másra pedig nem is igen vágyunk így estefelé.levesek: 290-750 Ft
előételek: 890-1550 Ft
főételek: 850-1950 Ft
desszertek: 490 Ft.


Horgásztanya étterem (I., Fõ u. 27. Tel.: 212- 3740)
gorcsev
2001.03.20
|


Játék
Hős volt vagy gazember? A szabadságharc árulója vagy legkiválóbb katonája? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kiállítás.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.