Idióták

Idioterne/The Idiots. színes dán feliratos filmdráma 112 perc 1998
Az 1998-as Cannes-i Filmfesztivál legnagyobb botrányfilmje a sokszoros nagydíjas Lars von Triertől, a Dogma-mozgalom atyjától. Egy csoport anarchista idióta közé becsöppen egy lány. A játékok egyre inkább eldurvulnak. 'Egy film, amit idióták csináltak idiótákról idiótáknak.'

LinkekNincs könnyű helyzetben a koppenhágai, hótelegáns étterem főpincére: csoportnyi szellemi fogyatékos szabadul be a homárt, bélszint fogyasztók közé. Nem a csendes fajtából valók a jövevények: mennek ide-oda, hangoskodnak, beletúrnak a finom étkekbe, sőt nem is olyan csendes erőszakkal távozáskor (fizetés nélkül persze) a magányosan üldögélő Karent is magukkal cipelik. Karen - a film nézőivel egyetemben - hamar ráébred: megtévesztették. A magatehetetlennek látszó idiótákról kiderül, csak megjátsszák a bolondériát, de nem ám csak úgy. A csoport együtt él egyikük kölcsönházában, persze a luxusnegyedben. Megjátsszák az idiótát, bármerre járnak, sőt egymás közt sem riadnak vissza a néha terápiás jelleget öltő "idiótázás"-tól. Polgárpukkasztás vagy önkifejezés? Valószínüleg mindkettő. Ebbe a környezetbe csöppen bele Karen, akinek titka van - nem áruljuk el - nagy, és szomorú rejtélye. A környezetet borzoló akciók folytatódnak a gyárlátogatástól a rockerkocsmán át az önkormányzat enyhén korrupt képviselőjének megalázásáig, a csendes Karen pedig beépül az Idióták furcsa csapatába. Az idiótizmus teljes átélése azonban nem az ismeretlenek provokálása: a csoport elhatározza: ki-ki visszatér családjától, hogy a megszokott környezetben is képes-e idiótaként viselkedni...Lars von Trier filmje a kilencvenes évek második felének legeredetibb filmes mozgalmának, a Dogmának a második darabja. A szigorú és rendhagyó elvek - kézikamerát kell használni, csak direkt, helyszíni zene alkalmazható - alapján készült filmek közül nagy sikerrel vetítették nálunk is Thomas Vinterberg alkotását, a Születésnapot, néhány hete a hármas sorszámú Mifune utolsó dala is látható. Az Idióták egyértelműen a legbotrányosabb, legellentmondásosabb alkotás a dogma-sorozatban. Több, mint provokáció: az állandóan mozgó kamera mögött elképesztően zavart, értékkereső társadalmat látunk és mindez oly valóságosnak hat, hogy ezúttal is megkönnyebbülünk: az Idióták "csak" egy film.

kalambó
2000.11.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.