Habfürdő

Színes magyar rajzfilm, 78 perc, 1979
Igen sajátos, laza ritmusú rajzfilm a harmincas évek Kabos-filmjeinek modorában.

LinkekGyomor-, vese- és epegörccsel küzdő fiatalember csönget be menyasszonya barátnőjének albérletébe - azt hiszem, nem szokványos indítása ez egy filmnek, pláne nem egy rajzfilmnek. Az 1983-ban elhunyt Kovásznai György 1980-as animációs filmje, a Habfürdő azonban nem csak emiatt különleges és egyedi alkotás. Kovásznai szakítani akart a hagyományos animációs témákkal, és célul tűzte ki, hogy a pesti emberről készít egész estés animációs filmet.Mohay Zsolt kirakatrendező menyasszonya és a délutánra kitűzött esküvő elől Annához, az orvosi felvételire készülő védőnőhöz menekül. A vőlegény döntésképtelen: nem meri vállalni a házassággal járó felelősséget. Az aggszűz Anna igazi társra vágyik, egy férfi kell neki! Kettejük kellemes beszélgetését zavarja meg a menyasszony, Klári érkezése, aki - mit sem tudván arról, hogy jövendő férje-ura is itt lesz található - Annáért jött, hogy az esküvőre vigye. Klári - a másik kettővel szemben - nagymenő, határozott, önbizalomtól duzzadó személy. Hármuk értékrendjének ütközése nem kevés feszültséggel jár...A fiatalság problémáit boncolgatja tehát a Habfürdő, mégpedig a legsúlyosabbakat: mit kezdjünk magunkkal, mit kezdjünk a párunkkal, mi legyen a gyermekvállalással és -neveléssel, egyáltalán: hogyan s miként tudjuk megállni helyünket az életben. E komoly témákat azonban ritka eklektikus stílusban és szórakoztatóan tálalja. Groteszk animációs musical-vígjáték ez a film: van itt a festészetből a pop-arttól Picassón keresztül Rippl-Rónaiig minden, a dalokat Bontovics Kati és Antalffy Albert adja elő, de az alkotóknak még eredeti szocioriportokat is sikerült belepréselniük a filmbe, melyből megtudhatjuk, hogyan lehet nyolc gyereket felnevelni, s vannak-e olyan romák, akik 18 éves koruk alatt szülnek...

A rendező nevét viselő alapítvány és a Budapest Film 1980 után újra bemutatja ezt a rajzfilmklasszikust, a közeljövőben az Ernst Múzeumban kiállítást szerveznek Kovásznai munkáiból, és még további terveik is vannak.

Kevin Bierstubner
2000.12.06
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Hú, mennyi holmit kell egy utazáshoz összepakolni! És akkor még könyveket is – ki tudja, melyik nap mihez lesz kedvetek, és főleg mennyi időtök marad este mesét olvasni a kalandokkal teli nap után!
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.