Véresen egyszerű

Blood Simple. Színes, amerikai, feliratos krimi, 97 perc. 1984-1999
Mit tegyünk, ha nejünk félrelép? Hívjunk izzadós, kövér, hülyén röhögő detektívet és bízzuk rá az ügyet. Bízzuk rá, de benne ne bízzunk! A Fargo és A nagy Lebowski rendező-mesterpárosának első filmje!
Ha valamely filmekhez értő felkapja a fejét - hogyhogy Véresen egyszerű, ilyen film már volt egyszer, méghozzá a Coen fivérek első munkája viselt ilyen címet -, nos, az jól teszi. Ugyanis valóban a mára méltán legendássá vált Blood Simple érkezett el kicsiny hazánkba. De ezúttal senki ne kárhoztassa a magyar moziforgalmazást, nem arról van szó, hogy egy film tizenöt évet késik, hanem arról, hogy a Coen fivérek jónak látták "felújítani". Ennek megfelelően a film elején feltűnik egy jól szituált öregúr, aki arról áradozik, hogy milyen pompás, digitálisan felújított kópiát láthatunk. Aztán elkezdődik az eredeti film, amelyben nyoma sincs digitális trükköknek, mindössze annyi történt, hogy a vicces kedvű Coen fiúk sztereóhangot raktak rá.Tegyük hozzá, hál'Istennek! Mert a Véresen egyszerűben éppen az a szálkás, nyers látvány a legnagyobb érték, ami oly eredetivé teszi a filmet. Barry Sonnenfeld kamerája olyan érzékenyen követi az eseményeket, oly pompás világítási trükkökkel dolgozik, oly fésületlen, de ugyanakkor szépséges képeket tár elénk, hogy az ember egy idő után szinte el is feledi a sztorit (ami egyébként tényleg véresen egyszerű), és belemerül a csodás látványba.

A véresen egyszerű sztoriról csupán annyit: klasszikus félrelépős-felbérelős-orvgyilkosos történet szemtanúi vagyunk. De a sztori mit sem számít, az egész filmet, úgy ahogy van, elviszik a kiváló színészek - köztük a Fargo rendőrnőszerepéért Oscar-díjat nyert Frances McDormand -, a pompás fényképezés és a Coen fivérek jól ismert fanyar humora.Bátran állíthatjuk, hogy a Véresen egyszerű a Coen fivérek legjobb filmje. Pedig láthattuk már tőlük remekműgyanús munkákat, az utóbbi időben például a Fargót vagy A nagy Lebowskit. De ezt a filmet valóban megérte "felújítani", így legalább itthon is csodálhatjuk a vásznon.
2001.01.01
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.