Pinokkió (1996)

olvasói
(0)
Carlo Collodi népszerű regényének legújabb filmváltozata, amelyben hosszan nő a faorr, könnyen törnek a fa szamárfülek és ahol a cethal gyomra rosszabb, mint egy pincehelyiség.
Ajánlani a Pinokkiót? Mire fel? Hisz mindenki ismeri a történetet. Igaz, de a hatvan éve készült, ezúttal digitálisan mind hangban, mind képben felújított Walt Disney-féle rajzfilmváltozat először jelenik meg videókazettán. Az öreg Dzsepettó által megalkotott, a jó tündér által életre keltett fabábu nevelődési története hamar igazi meseklasszikussá vált. Carlo Collodi története már generációk óta népszerű volt, amikor az akkor még fiatal Walt Disney 1940-ben a Fantáziával egyidejűleg a Hófehérke és a hét törpe sikerén felbuzdulva kezdett bele a Pinokkióba, amelyet már nem ő maga, hanem munkatársai rendeztek. A maga korában jelentősen előremutató alkotás mind a történettel, mind látványvilágával hatalmas sikert aratott. Több mint fél évszázaddal később a mese bája magától értetődően ugyanúgy a film elé vonzza a fiatalabb és idősebb nézőket egyaránt, míg a rajzos trükkök azzal együtt is érdekesek, hogy a Pinokkióban látott eljárások mára megszokottá, sőt néha elavulttá váltak az idők folyamán, bár Góliát, a bálna dühöngése még ma is szívszorongató látvány. Disney néhol még láthatóan zavarban van a történet sűrítésével: fontos jelenetek maradnak ki a Pinokkióból a technikai hiányosságok és az aprólékos, vagyis lassú munka miatt. Ami viszont már hatvan évvel ezelőtt, a digitalizált korszak előtt is egyedülállóvá tette Disney filmjeit, az a hangulatteremtő képesség és a pontosan kidolgozott mellékalakok szerepeltetése. Dzsepettó cicája, aranyhala már Az oroszlánkirály és A kis hableány legendás mellékszereplőit előlegezi. A Pinokkió érdekessége ezenfelül, hogy a nevelő célzat fő megtestesítője, Tücsök Tihamér, aki leginkább egy tánc- és illemtanárra emlékeztet, egyenrangú szerepet játszik a címszereplővel. Az azóta hagyománnyá lett rajzfilmdalok pedig 1940-ben Oscart értek az alkotóknak.
2001.01.01
|
The Adventures of Pinocchio
amerikai mesefilm, 94 perc, 1996
Carlo Collodi népszerű regényének filmváltozata, amelyben hosszan nő a faorr, könnyen törnek a fa szamárfülek és ahol a cethal gyomra rosszabb, mint egy pincehelyiség.
rendező:

Steve BarronFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
18:15
Csábító nyári gyakorlat
amerikai-kanadai romantikus film, 2016
18:20
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
18:25
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:40
18:45
Túszdráma
amerikai-német akcióthriller, 2005
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.