Kedvenc helyek

Pszinapszis 2001

Almássy Téri Szabadidőközpont, március 2-4.

A Budapesti Pszichológus Napokat - vicces becenevén a Pszinapszist - idén ötödik alkalommal szervezik meg az ELTE BTK pszichológia szakos hallgatói az Almássy téren. A március 2-től 4-ig tartó, mindenki számára nyitott rendezvényt a pszichológiai témájú előadások, kerekasztal-beszélgetések és a műhelymunka mellett gazdag kulturális kínálat is jellemzi.
"A kultúrprogramokat mindig ahhoz kapcsoljuk, hogy éppen mi a szakmai irányvonal" - meséli Deliága Éva, a kulturális szervező stáb koordinátora. "A szakmai programban különféle szekciók vannak, és mi igyekeztünk ezekhez igazodni. Például a filmek esetében, amiket folyamatosan vetítünk reggel 9-től éjfélig, egy-egy napot egy-egy ilyen szekciónak szenteltünk: fogyatékosság és zsenialitás - ez a pénteki témakör, míg szombaton a teljesítőképesség, vasárnap pedig a tudatállapotok."

A kiállításokon, felolvasóesteken és a könyvvásáron kívül van egy "semleges rész" is: a színházi és a zenei programok. "A színházi előadások között néha akadnak pszichológiai jellegűek - például a Rögtönzések Színháza, ami egy pszichodrámás stílust képvisel -, esténként viszont a koncert és a party teljesen független a szakmai programtól, az csak a buli kedvéért van." Nehogy azt higgyük, hogy a fellépő zenekarokat pszichológiai problémáik alapján válogatták.

Pénteken este a sikeres Venus lép fel. Szombaton az ironikus-romantikus Amorf Ördögök és a precíz Neo koncerteznek, utána a partyról a laza Yonderboi gondoskodik, aki ezúttal nem a zenekarával érkezik, hanem mint DJ. Vasárnap a balkáni lendületű Besh o droM játszik, de ezzel még nem merült ki a zenei kínálat: "Van egy kávéházi részleg, ahol délután különféle programok zajlanak, és ott is adnak zenekarok kisebb koncerteket 7 óra után: szombaton a zeneakadémiát végzett fiatalokból álló Dodeskaden komolyzenei improvizációkat játszik, vasárnap pedig az Édaín együttes ír zenét."

Tehát mint látható az idei Pszinapszis - főleg a második és harmadik napon - igen figyelemreméltó zenei választékot kínál. A Neo fellépése például már csak azért is figyelemreméltó, mivel a Moldvai Márk és Milkovics Mátyás duója ezekben a hetekben sok olyan számot játszik, amit csak koncerten hallhat a közönség - most vagy soha. "A programnak szinte a háromnegyede új számokból áll, de ez nem azt jelenti, hogy ez lesz az új lemez anyaga" - mondja Márk. "Lehetséges, hogy lesz köztük olyan szám, ami majd az új albumra is felkerül, de igazából ezek nem lemezdalok, inkább csak koncertszínesítők: frissítik a programot, pörgősebb lesz tőlük. Az elektronikus tánczenei világ, a drum'n'bass, a new school stílusok felé mutatnak. A lemezen is most dolgozunk, az valószínűleg teljesen más lesz, több énekes számmal: sokkal énekesebb lemez lesz, mint az előző, az Eklektogram volt. Az ötletek demószinten vannak, május elején lesz belőlük kész lemez, úgy tervezzük. Nagyon sok számötlet felgyülemlett már, egy csomó előkésztő munka volt, de csak most fogunk leülni Krisztiánnal, és onnantól éjjel-nappal munka jön, két-három hónapon keresztül." A szóban forgó Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere, a Neo állandó vendégénekese ezen a koncerten is jelen lesz, és így természetesen elhangzik majd az a remix, amit Neo készített a legfrissebb HS7-maxira a Mozdulj című számból.
Déri Zsolt
2001.03.08
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.