Kedvenc helyek

Lovasi András: Bandi a hegyről

olvasói
10/10 (2)
(3T/Universal)

A Kispál és a Borz frontembere, Lovasi András szólólemezt készített, amelyen sok zenészbarát mellett természetesen a zenekar többi tagja is besegített.

Linkek


A szövegíró-énekes az est.hu-nak adott tavaly nyári interjúban még nem említette, de a 2000. decemberi "csendes-ülős" Kispál-koncert ajánlójához készült beszélgetésben már szóbahozta a tervezett szólóanyagot, mely akkor még leginkább Lovasi és a Róka munkanév alatt futott: "Ez a csendes-ülősnek lesz valamiféle lemezesítése, csakhogy teljesen új számok lesznek rajta, de ugyanaz a fajta zenei világ. Ezek a dalok azért is lesznek így kiadva, ilyen formában, mert inkább rólam szólnak, és igazából nem annyira férnek be a zenekar keretei közé."

A végeredmény valóban ki-kilóg itt-ott a Kispál-anyagok hangzásbeli egységéből, de ettől még nem kevésbé zseniális és ihletett. Népzenész nagybőgős, hegedűs és free dzsesszes fúvós ugyanúgy megtalálható Lovasi kísérői között, mint az anyazenekarból a gitáros Kispál András és a dobos Tóth "Csülök" Zoltán, bár ez utóbbi szerepét gyakran programozott alapok veszik át, s emiatt - illetve némi szövegfolyatási és hangulati hasonlóság miatt - néha a Hiperkarma-album emléke ugorhat be a hallgatónak, ami nem véletlen, ha számba vesszük, hogy tavaly az volt Lovasi kedvenc magyar lemeze (viszont hiperkarmás Bérczesi Róbert "lovasis" hatásait tekintve ez a keresztinspiráció igazán jól áll).

A lendületes, párbeszédes Búcsúzó nap, a balkáni hangulatú Mire megtanultam, a westernes-kabarés Vedd fel a szép ruhád, a visszhangos szobában csupasz hegedű-gitár-ének felállásban rögzített Apa övének a csatja, az elröhögött nyitányú Mára már, a fúvósszínezésű Csend meg a zaj, a Quimby-tagokkal elhadart Jó voltam eddig, az álomszerű Csinálj teát, a kispálos Napos barackos, a valceres Mennyország, az akusztikus gitárra és programozott alapokra tett Itt van az életem és a legslágeresebb Aki szeretne alkotta dalcsokor jellegzetesen lovasis humort ("Jaj, nemzedékem, olyan jó, hogy boldogulni látlak / sikerüljön minden mint a Pataki Attilának") és témákat (morális számvetés, mennyország, állatkák, a kert és a tudományos fantasztikum, stb.) mutat fel a szerzőtől megszokott szinten. Az Emil.Rulez!-album mellett év legjobb magyar lemeze.

9/10
Déri Zsolt
2001.11.20
|


Játék
Robert Downey Jr. remekel az egyik legkedveltebb irodalmi karakter, az állatokkal beszélni tudó doktor történetének legújabb, fenomenális filmváltozatában.
Ha egy koncertre mész el hétfőn, az legyen a csodás Városminor Kamarakórus koncertje. Skandináv, finn, észt és orosz szerzők művei. 19:30 #nemaradjle #varosminor #eszak #zeneajanlo #koncertajanlo #programajanlo #korus #koruskoncert #skandinavzene #eszakizene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.