A Grincs

olvasói
7/10 (6)
"Egy kis hópihében történt ez a csodás eset..." Távol Kifalva hetykén gondtalan, ünnepi bevásárlás lázában nyüzsgő lakóitól, a hófödte Kobak-hegy gyomrában puffog mérgében és unalmában a remete Grincs, a csúf és bűzös zöld torzszülött, akit a jópolgár kik kirekesztettek példás és pompás életükből. A Grincs naphosszat csak fenekedik: mindenekfölött is gyűlöli a karácsonyt, a kik legbecsesebb ünnepét.


Kifalva völgyében egy kislány kétségek közt vívódik: vajon a karácsony csupán az ajándékok ünnepe? Úgy sejti, több mint fodros-bodros masnikkal áthurkolt, szépen csomagolt mohóság és kapzsiság: alkalom arra, hogy valamennyi ki együtt lehessen. Felmászik hát a hegyre, és bekopog a Grincs ajtaján. Így találkozik a szörnyeteg a kis szépséggel - "akinek lázadó lelke az ő ifjabb önmagát idézi" -, és összezsugorodott szíve lassan növekedni kezd.Míg Tim Burton a Karácsonyi lidércnyomás elkészítésekor csupán ihletért fordult a milliók által rajongva tisztelt amerikai meseíró, Dr. Seuss 1957-es, mára klasszikussá nemesedett könyvéhez, Ron Howard rendező egy az egyben adaptálta a különös történeteiről híres szerző legnépszerűbb verses meséjét. Némely kritikus amiatt háborgott, mert fakóbb lett a könyv pazar miliője, mások épp azt emelték ki, hogy a kényszerű egyszerűsítések ellenére a film készítőinek sikerült kilesniük Dr. Seuss titkát: önálló univerzumot teremtettek, valahol az álmok határán és az Üveghegyen túl.

****Extrák:

A Grincs extrái betekintést nyújtanak a forgatás stációiba: az Oscar-díjjal jutalmazott sminkesek munkájába, a színészek ki-képzésébe, a varázsos, millió villanykörte fényétől csillogó, színpompás díszletek megtervezésébe, megmutatnak számos bakit, kimaradt jelenetet, és feltárják a mű megszületésének előzményeit. Az extrák között szerepel továbbá a mozielőzetes, a Faith Hill közreműködésével készített videoklip, néhány biográfia, egy interaktív játék és egy ünnepi ki-eledel receptje.

*****

Hang: magyar 2.0 sztereó, angol 5.1
Kép: színes, 16:9/1.85:1
Felirat: magyar + 15 nyelvHow the Grinch Stole Christmas, 2000, amerikai mesefilm Hossz: 105 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Ron Howard Szereplők: Jim Carrey, Rachel Bailit, Jeffrey Tambor, Taylor Momsen
Gujdár Noémi
2001.11.27
|
How the Grinch Stole Christmas
amerikai-német családi vígjáték, 104 perc, 2000
Családi mozi: az undok, szőrös, barátságtalan Grincs el akarja lopni a karácsonyt... Jim Carrey talán legjobb alakítása.
Rendező:

Ron Howard

Színész:

Jim Carrey
(Grincs)

Taylor Momsen
(Cindy Lou-Ki)

Bill Irwin
(Lou Lou-Ki)

Christine Baranski
(Martha May Kivier)

Jeffrey Tambor
(Augustus Mayki)

Molly Shannon
(Betty Lou-Ki)

Clint Howard
(Kibris)

Mindy Sterling
(Clarnella)

(14 kép)


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Filmek a TV-ben
20:30
Tom of Finland
finn életrajzi film, 2017 (feliratos)
21:00
A cég érdekében
amerikai akciófilm, 1991
21:00
22 Jump Street - A túlkoros osztag
amerikai akcióvígjáték, 2014
21:00
Odd Thomas - A halottlátó
amerikai thriller, 2013
21:00
Inferno
amerikai-japán-magyar-török thriller, 2016
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.