Kedvenc helyek

Taurus Ex-T: 25 75 82: Eredeti koncertfelvétel, 1972. május 1., Budai Ifjúsági Park

olvasói
10/10 (1)
(La Ventana)

Az LGT-vel szemben a hetvenes évek elejének másik magyar szupergruppja, a hard rockot honosító Taurus csak rövid ideig létezett és mindössze egy kislemezt ért meg eredeti felállásában (Radics Béla - gitár, Balázs Ferenc - ének, billentyűk, Som Lajos - basszus, Brunner Győző - dob). Most végre szembesülhetünk a legendával: egy teljes koncert felvételével.


A Taurus első nyilvános koncertjéről van szó (a név mögötti számsor a dobos telefonszáma), alig néhány hónappal azután, hogy a négy zenész, akik között kommersz és underground múltú egyaránt akadt, elhatározta, hogy megteremti a hard rock hazai verzióját, kizárólag saját szerzeményekkel. A kísérlet sikeres, a siker elsöprő volt. Bár szinte minden számon érezni, éppen milyen külföldi példa ihlette (Led Zeppelin, Steppenwolf, Cream, Uriah Heep, Jimi Hendrix, Santana stb.), és néhány érzelgősebb pillanat is akad, az egész produkció összeszedettsége és vitalitása lenyűgöző (a nyitódalé, a Királyi madár című Radics-szerzeményé különösen). A fő hely - amint erről a közönség állandó "Béla! Béla!" skandálása is tanúskodik - természetesen Radicsé, aki az LGT-s Barta Tamás mellett a korszak legjobb magyar gitárosa volt (és itt most jöhetne egy fejezet arról, mekkora szégyen, hogy a Taurus korán félbeszakadt sikersztorija után, egészen 1982-es haláláig nem kapott hozzá méltó bizonyítási lehetőséget).

A koncertet megörökítő felvételt Radics 1981-ben adta egy barátjának, és bizony hallatszik, hogy egy évtizedeken át hányódott és rongyolódott magnószalagot hallunk, de a technikai tökéletlenségen is átjön a dolog jelentősége. Kordokumentum.

9/10
Déri Zsolt
2001.12.14
|


Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.