Kedvenc helyek

Ocean's Eleven (filmzenelemez)

olvasói
(0)
(Warner)

George Clooney főszereplésével készült Mint a kámfor című krimijének aláfestő zenéjét Steven Soderbergh rendező egy észak-ír DJ-producerrel, David Holmesszal íratta 1998-ban. Most ismét Clooney-val forgatott krimit (Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi) és a zenét ismét Holmestól rendelte, aki ezúttal néhány régebbi darabját is beválogatta.


David Holmes, az 1969-es születésű belfasti DJ már régóta a filmzenék bűvöletében él. This Film's Crap, Let's Slash The Seats (Pocsék ez a film, vagdossuk szét a székeket) - mondta első technolemezének címe 1995-ben, két évre rá Let's Get Killed című második - már inkább hiphopközpontú - albuma pedig úgy hangzott, mint egy képzeletbeli New York-i film zenéje, ráadásul tartalmazta a James Bond-mozik főtémájának átdolgozását is. 1998-ban végre valóra vált David Holmes nagy álma, Hollywood filmzenét rendelt tőle. Az Out Of Sight (Mint a kámfor) című filmhez Holmes zenészbarátaival a hetvenes évek hangulatában rögzített finom, szellemes dzsesszes-funkos aláfestő zenét visszafogott hiphopos alapokkal, és a második Soderbergh-nek készített filmzenelemezén is ugyanez az "élő zenés" hozzáállás jellemzi.Az Ocean's Eleven eredetije még 1960-ban készült a Rat Pack becenéven elhíresült színész-énekes kompánia (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr) főszereplésével, tehát egy remake-ről (egy modernizált, az eredetinél jóval komolyabb és kidolgozottabb remake-ről) van szó, melyben a Danny Ocean vezette 11 tagú banda Las Vegas-i kaszinókat rabol ki. Holmesnak tehát többszörösen is joga és lehetősége van, hogy fosztogasson a múltban, kiélje múltidéző hajlamait a krimidzsessztől és koktélzenétől a blaxploitation funkig, sőt ha már Las Vegasról van szó, hát a saját groove-os aláfestő zenéje mellé beválogat egy Elvis Presley-dalt is, meg némi régi easy listeninget (főleg a néhai Percy Faith-től) és dzsesszt, sőt még némi Debussyt is, plusz a zenébe beleszőve néhány dialógusrészlet a filmből. Meg egy rapszámot a Handsome Boy Modeling School lemezéről, továbbá saját régebbi darabokat is, mint a Gritty Shaker, vagy a Bow Down To The Exit Sign című 2000-es albumáról való 69 Police, mely a film stáblistája alatt hallható.Zavarosnak tűnő koktél, mégis élvezetes az utolsó kortyig.

8/10
Déri Zsolt
2002.02.02
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.