Kedvenc helyek

Craig Armstrong: As If To Nothing

olvasói
(0)
(Melankolic / Virgin / EMI)

A jó nevű skót komponista, Craig Armstrong, aki a nemrégiben kapott Golden Globe-díjat a Moulin Rouge aláfestő zenéjéért, második albumára olyan sztárokat hívott, mint Bono, David McAlmont, Photek vagy a Lemonheads-vezér Evan Dando.


Craig Armstrong klasszikus képzettségét a londoni Királyi Zeneakadémián szerezte, de még a nyolcvanas évek végén belefolyt a popzenébe is, ő billentyűzött például a Texas együttes első slágerében (I Dont Want A Lover), később ő zongorázott és hangszerelt vonósokat a Massive Attack Protection című 1994-es albumán, és azóta számos felkérést kapott olyan sztároktól is, mint Madonna, Tina Turner, Bryan Ferry, a U2, a Suede, a Pet Shop Boys, a Spice Girls vagy a Courtney Love vezette Hole együttes. Írt színházi zenéket, hangszerelt Batman- és James Bond-filmzenét egyaránt. Filmzeneszerzőként ő komponálta többek között a Leonardo DiCaprióval készült Romeó+Júlia aláfestő zenéjét, de A csontember vagy a legújabb Jet Li-film, A sárkány csókja zenéje is az ő műve.Craig Armstrong első szólólemeze 1998-ban a Massive Attack saját kiadójánál, a Melankolicnál látott napvilágot The Space Between Us címmel, és az egyik dalban (This Love) a Cocteau Twins énekesnője, Elizabeth Fraser is közreműködött. As If To Nothing című második albumán bezzeg Armstrong már tucatnyi sztárvendéget szerepeltet. A beharangozó kislemezdalhoz, az akusztikus gitárral nyitó Wake Up In New Yorkhoz például előkeríti a Lemonheads fél évtizede bujkáló énekesét, Evan Dandót, Bonóval újraénekelteti a Oly távol és oly közel című Wenders-filmhez írt Stay (Faraway So Close!)-t, egy hangminta segítségével megidézi és újragondolja a Starless című 1974-es King Crimson-klasszikust, magához szelídíti a Mogwai együttest (Miracle) és a drum'n'bass-őrült Photeket (Hymn 2), Antye Greie-Fuchsszal, a Laub nevű berlini kísérleti zenekar énekesnőjével számítógépes kódokat olvastat (Waltz), gyönyőrű dalokat énekeltet a modern brit soul homoszex csalogányával, David McAlmonttal (Snow), a szintén a Melankolic kiadóhoz tartozó Alpha triphopzenekar egyik énekesnőjével, Wendy Stubbsszal (Sea Song) és Steven Lindsay-jel, a skót Big Dish együttes egykori frontemberével, akivel már a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján is dolgozott együtt (Let It Be Love). De akár van vendég, akár nincs, ugyanazt az azonnal felismerhető - programozott alapok, dús vonóshangszerelés és zongorahangok jellemezte - zenei világot kapjuk tőle, amely már az 1994-es Massive Attack-kooperációi óta jó ismerősünk. A klasszikus, kortárs és popzene elegáns és gyönyörű elegye.

9/10
Déri Zsolt
2002.05.10
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.