Kedvenc helyek

Peter Gabriel: Shaking The Tree - Sixteen Golden Greats

olvasói
(0)
(Virgin/EMI)

A Vanília égbolt filmzenelemezén új életre kelt Solsbury Hill című 1977-es Peter Gabriel-dal miatt most újra kiadják a Genesis egykori vezérének szólósikereit összegyűjtő 1990-es válogatáslemezt. Feljavított hangminőségben, de változatlan tartalommal.


Peter Gabriel 1975-ben lépett ki a legsikeresebb progresszív rockzenekarok közé számító Genesisből, egy évvel azután, hogy megcsinálta annak legjobb lemezét, a dupla The Lamb Lies Down On Broadway-t, ami a zenekar történetében körülbelül olyan fordulat volt, mint a Pink Floydéban A Fal (aminek maga a Lamb... mintául is szolgált). Gabriel 1977 és '82 közti cím nélküli szólólemezei egyszerre voltak kísérletezőbbek és slágeresebbek (vagyis jobbak és izgalmasabbak), mint a nélküle - Phil Collins vezetésével - tovább üzemelő Genesis korabeli produkciói, aztán az 1986-os So albummal végre az óriási kereskedelmi siker is utolérte az intellektuális popzene mesterét. Ez az 1990-es válogatás tulajdonképpen ebből az egy évtizedből dolgozik (plusz egy rövidke instrumentális téma a Krisztus utolsó megkísértése filmzenéjét tartalmazó 1989-es Passion albumról, plusz az első lemezről való Here Comes The Flood egyetlen zongorával kísért 1990-es verziója, plusz a szintén új címadó szám, melyben Gabriel nagy haverja és turnétársa, a szenegáli Youssou N'Dour vokálozik). A második szólóalbumról sajnos nem hallunk semmit, de hiányzik a koncertfavorit I Go Swimming is (ami meglepő módon az énekes egyik stúdióalbumán sem szerepel). A mostani újrakiadás pedig nem egészíti ki semmivel az 1990-es verziót (igaz, azóta csak egy sorlemez – az 1992-es Us – jelent meg Peter Gabrieltől, meg a londoni Millenium Dome megnyitójára írt OVO előadás sok vendégénekessel felvett zeneanyaga).

9/10
Déri Zsolt
2002.03.01
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.