Bridget Jones naplója

Megjelenés: 2002. február 26.

A kilencvenes évek végén a harmincas éveikben járó hajadonok világszerte vihogva és elgondolkodva tekintettek bele a Helen Fielding tartotta tükörbe, s a legtöbben Bridget Jonesként ismerték fel magukat benne. A bestsellerlisták hamar bebizonyították, hogy vagy a harmincas szinglik vannak iszonyú sokan, vagy más családiállapotú és korú (netán nemű!) egyedek is magukra ismertek Bridge alakjában. A Bridget Jones naplója című regény 1996-ban jelent meg, és villámgyorsan hatalmas siker lett. Sejthető volt, hogy ez a sztori nem ússza meg, hogy a gyöngyvásznon/képernyőn is szembetalálkozzunk vele.


A főhős, Bridget Jones harmincas évei elején járó hajadon, aki egy londoni könyvkiadó ranglétrájának alsó fertályán, az intellektuális kihívások szélárnyékában tanyázik. Gondolatait főleg a leadandó kilók száma, a dohányzásról és az alkoholról történő leszokás erőtlen kísérletei, de leginkább főnöke, Daniel Cleaver ellenállhatatlan vonzereje kötik le. Szupermodell-eszménytől megkeserített sorsát tovább bonyolítja hiperfárasztó mamája, aki a klimaxszal járó személyiségválság kiváltotta karrierépítési vágytól hajtva egy TV-shop csatorna műsorában találja magát. A mamának a saját karrierjén kívül egyetlen életcélja van: Bridgetnek összehozni végre egy jó partit valami jól szituált, megbízható alakkal, mely követelményeknek kiválóan megfelelne barátaik ügyvéd fia: Mark Darcy. A bájgúnár Cleaver Kharübdisze és a dögunalmasnak tűnő Darcy Szkhüllája között hányódó Bridget legfőbb támaszát a társaskapcsolatokban változatos tapasztalatokkal rendelkező baráti társasága jelenti. Tanácsaik tárháza kifogyhatatlan, hűségüket pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy még - a konyhai praktikákban totál analfabéta - Bridget kék spárgaleveséhez is megpróbálnak jó képet vágni.A Bridgetet játszó texasi születésű Renée Zellwegerrel Amerika most végre revansot vesz saját kultuszregénye, az Elfújta a szél adaptációjáért, amiben akkor egy angol nő játszotta a főszerepet. De az angolok végül is elégedettek lehetnek, mert Zellweger alakítása remekre sikeredett. Hugh Grant jól adja a tőle viszonylag szokatlan aljas szépfiút, Colin Firth pedig dzsentlemenesen elragadó a rénszarvasos pulóverben.

*****Extrák:

Szuper élvezetes sokadszorra nézni a filmet a rendezőnő (Sharon McGuire) jópofa kommentárjával, amiből többek között kiderül, hogy a regény és a film Shazzer-e valójában róla van megformálva, és hogy már léteznek társaságok, melyek kifejezetten kékleves-partikat rendeznek (n.j.). A werkfilmben látható Hugh Grant vizes ingben a csónakázós jelenet forgatásán (n.j. + n. szexi), és Zellweger kb. 15 kilóval soványabban, mint Bridgetként volt. Van két videóklip a film betétdalaival (tűrhető, bár az egyiket egy élő fogyókúra-felszólítás énekli). Olvashatunk fejezeteket az eredetileg folyóiratban megjelent naplórészekből (j.). A lemezre felkerült nyolc olyan jelenet is, ami végül nem fért be a filmbe (n.j.). Az extrák sajnos mind csak angol nyelven hozzáférhetők (kár).

*****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 13 nyelv
Extrák felirata: angolBridget Jones's Diary
2001 angol-francia vígjáték Hossz: 93 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Sharon Maguire Szereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Jim Broadbent
tereza
2002.03.01
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:15
Rudi malac újra száguld
német családi film, 2007
18:15
Kézikönyv randevúhoz
kanadai romantikus vígjáték, 2016
18:20
Félvilág
magyar thriller, 2015
18:30
Nevem: Senki
olasz-francia-német akcióvígjáték, 1973
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.