Kedvenc helyek

DMX: The Great Depression

olvasói
(0)
(Ruff Ryders/Def Jam/Universal)

Ha valakire tökéletesen ráillik a hiphopban a nagykutya szó, akkor az a nagytermetű, izmos testalkatú DMX: a New York-i rapper teli torokból csahol, acsarog és vicsorog a lemezein. Negyedik albumán csihadtabb, talán mert legbelső személyes dolgait ugatja világnak.


Az Earl Simmons néven született DMX egyike azon rapsztároknak, akik üzletileg és művészileg egyaránt a topon vannak (lásd még: Jay-Z), vagyis akik miatt a kommersz rap kifejezés egyre inkább elveszti eredeti értelmét. A több évnyi sikertelen kaparás után végül 1997-ben a Def Jam által szerződtetett MC 1998-'99 folyamán, röpke másfél év alatt három listavezető albumot (It's Dark In Here And Hell Is Hot, Flesh Of My Flesh, Blood Of My Blood, And Then There Was X) rázott ki magából, melyekből összesen jóval tízmillió fölött fogyott eddig Amerikában. DMX közben beverekedte magát az amerikai rock-falkába (közreműködött például a Limp Bizkit Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water című albumán), és Hollywoodban is lecsaptak a komor tekintetű dogra (Könnyű pénz, Öld meg Rómeót!, Sebhelyek).Ami igazán számít, az az, hogy ő a 2Pac utáni gangsta-költők egyik legtehetségesebbje, aki The Great Depression című negyedik albumán a korábbiaktól eltérően nem a jó és gonosz harcáról szónokol és/vagy egóját fényezi, hanem megnyílik. Ilyen az, amikor egy kemény rapper lelkizik: tudja igazán élvezni a gazdagságot, szeretni vágyik, pozíciója ellenére üresnek, sebezhetőnek és bizonytalannak érzi magát, közben azért nem akar lemondani a nagymenő életstílusról és az imidzse is kötelezi: nevezhetjük ezt értékválságnak (a lemez végén DMX istenhez fordul: jó fia akar lenni a Mindenhatónak, de türelmét kéri, mert ehhez még sokat kell tanulnia). A szövegek belső feszültségével összhangban vannak a tipikusan Ruff Ryders-es nyers és kemény funkalapok, amelyek néha kifejezetten rokkolnak (a legállatabb a két kislemezdal, a Who We Be és a We Right Here, de a RATM-osan vibráló az I'ma Bang is zsír). Bár a - saját kennelje, a Bloodline label szövegmondóinak bemutatását is szolgáló - lemez zeneileg nem túl izgalmas (egyetlen színfolt a When I'm Nothing című diszkószám), DMX őszinte kitárulkozása mindenképpen figyelemreméltó.

8/10
-4ray-
2002.03.07
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.