Az ember, aki ott se volt

The Man Who Wasn't There. fekete-fehér feliratos amerikai bűnügyi film 116 perc 2001
"Én ott se voltam" - mondja a rosszcsont óvodás, aki szeretné, ha nem lenne köze valami felelősségre vonással járó eseményhez. Nos, jelen film hőse tényleg nem volt ott, ahol az a bizonyos dolog történt, máshol viszont ott volt, és ezért a slamasztikából már nincs kiút.


Ed egyszerű borbély, aki ráharap egy alkalmi kuncsaftja által javasolt ötletre, vállalkozni akar, az ehhez szükséges pénzt pedig, jobb híján, zsarolásból kívánja előteremteni. Megzsarolja hát felesége szeretőjét, a kisváros nagyáruházának közmegbecsülést élvező igazgatóját, aki mellesleg bizalmas jó barátja - és a zsarolás sikerül. Innentől kezdve viszont semmi sem: gyilkosságok, hosszadalmas perek, börtön és eladósodás vár a történet szereplőire, akik gyengéik miatt játékszerekké válnak a gonosz balvégzet kezében.


A Coen testvérek változatos és meglepetésekkel teli életművében csak egyetlen tényezőben lehetünk tökéletesen biztosak: a magas színvonalban. Ezúttal a negyvenes évek sötét tónusú krimijeinek műfaját, a film noirt elevenítik fel, de egyben parodizálják, és tiszteletadással is adóznak előtte. A korszak pontosan megidézett tárgyi környezete gyönyörű fény-árnyék kontrasztokkal teli, fekete-fehér képeken jelenik meg, a benne mozgatott színészek egyszerre tűnnek eredetinek és megdöbbentően mainak egyszerre. A saját képességeit túlbecsülő borbély szerepét lenyűgözően alakító Billy Bob Thornton mellett Francis McDormand, Tony Shalhoub, James Gandolfini és a társulat többi tagja is feledhetetlent alakít, és Coenék írói talentumát dicsérendő, több örökbecsű sor is jut a művészek szájára. Nehéz megmondani, mi ejt rabul legjobban ebben a tökéletes filmben, én talán a cselekményre szavazok, amely kiszámíthatatlan fordulatok sorozatán át kerget minket a gyönyörbe.
nelson
2002.03.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.