Keresztapa-díszdoboz

A hős felemelkedését és tragikus bukását a bűnnel való konfliktusában, a klasszikus tragédia szerkezeti szabályai szerint ábrázoló gengszterfilmnek a műfaj fejlődésével bonyolultabb variációi is születtek. Mario Puzo a New York-i maffia valós történeteit feldolgozó A keresztapa című regényében a gengsztertoposzokat a családregény erényeivel ötvözte olyan sikerrel, hogy az író közreműködésével készült filmváltozat és folytatása nemcsak e kezdetben lenézett műfajnak hozott dicsőséget, de az egyetemes filmművészetnek is egyik legnagyobb remekműve.


A bestseller megfilmesítésére a Paramount stúdió egy fiatal, de már nem kezdő rendezőt választott Francis Ford Coppola személyében, aki látva, hogy megbízói bármikor hajlandók lennének őt leváltani, minden tehetségét és energiáját latba vetette. Ennek eredménye aztán több lett, mint siker: Coppola fokozatosan önmagát, sőt egész családját őseivel együtt beledolgozta filmeposszá teljesedő vállalkozásába. Nemcsak munkatársként alkalmazta családtagjait (apját, húgát, lányát), hanem az amerikai olasz lét élményanyagát is személyes forrásból táplálta képsoraiba. Ilyen fokú személyességnél többet alkotó nem is adhat művének, és ez a néző számára is érezhető, innen a film máig nem homályosuló népszerűsége.Extrák:
Az ötödik lemezen több, mint 3 órányi pluszanyag: egy 71 perces, döbbenetesen tartalmas werkfilm olyan ínyencségekkel, mint próbafelvételek az akkoriban még kezdő Al Pacinóval és Robert De Niróval, séta a látványtervezővel az eredeti, New York-i forgatási helyszíneken, Coppola bemutatja az első részhez készített, hatalmas jegyzetkönyvét, hangszalagról meghallgathatjuk, amint Nino Rota első zenei vázlatait eljátssza a rendezőnek, Carmine Coppola papa, a másik zeneszerző elárulja, hogy a filmbe egyik gyermekkori élményét is belecsempészték. Coppola és Mario Puzo beszélnek a forgatókönyvről, Gordon Willis az operatőri munkáról, két jelenetet storyboardokkal nézhetünk végig, illetve egy 1971-es werkfilmet is láthatunk. A rengeteg angol nyelven írott információ mellett tanulmányozhatjuk a Corleone-családfát, és részleteket láthatunk az 1972-es és 1974-es Oscar-díjkiosztókból (itt csak annyi a csalódás, hogy az indián asszonyt nem láthatjuk, aki Marlon Brando nevében visszautasította a díjat). Ráadásnak kronológiába szedve megnézhetjük mind a 33 jelenetet, amelyek a moziváltozatokba nem kerültek bele, csak az 1977-es tévésorozatba, valamint itt szerepel a harmadik rész eredeti kezdőjelenete is. Ja, és mindez magyar felirattal!!! Egyedül Coppola mintegy 9 órányi audiokommentárja (amely újabb mélységekre nyitja rá szemünket) szól csak az angolul jól értőknek.The Godfather, The Godfather Part II, The Godfather Part III
1972/1974/1990
amerikai gengszterfilmek Hossz: 168/192/163 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Francis Ford Coppola Szereplők: Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton, Robert De Niro, Robert Duvall, James Caan, Andy Garcia Kép: 16:9/1,78:1, színes Hang: angol 5.1 Felirat: magyar + 6 nyelv Extrák felirata: magyar + 6 nyelv
-NZ-
2002.03.25
|


Film premierek

Vad Balaton

magyar természetfilm, 65 perc, 2018

Veszett vidék

ausztrál western, 113 perc, 2017

Senki sem tökéletes

belga-francia vígjáték, 101 perc, 2017

Jönnek a kacsák!

amerikai-kínai animációs film, 91 perc, 2018

Ghostland - A rettegés háza

francia-kanadai horror, 91 perc, 2018

Éjjeli napfény

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018
Játék
Világunkat látszólag sebezhetetlen, ragadozó lények foglalták el, melyek a legkisebb zajra is azonnal lecsapnak prédájukra, kíméletlen, halálos erővel.
Filmek a TV-ben
20:25
T4xi
francia akcióvígjáték, 2007
20:30
Dirk Ohm eltűnése
norvég filmdráma, 2015 (feliratos)
21:00
Nyomorultak
francia filmdráma, 1995
21:00
Nincs alku
amerikai-német akcióthriller, 1998
21:00
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.