Keresztapa-díszdoboz

A hős felemelkedését és tragikus bukását a bűnnel való konfliktusában, a klasszikus tragédia szerkezeti szabályai szerint ábrázoló gengszterfilmnek a műfaj fejlődésével bonyolultabb variációi is születtek. Mario Puzo a New York-i maffia valós történeteit feldolgozó A keresztapa című regényében a gengsztertoposzokat a családregény erényeivel ötvözte olyan sikerrel, hogy az író közreműködésével készült filmváltozat és folytatása nemcsak e kezdetben lenézett műfajnak hozott dicsőséget, de az egyetemes filmművészetnek is egyik legnagyobb remekműve.


A bestseller megfilmesítésére a Paramount stúdió egy fiatal, de már nem kezdő rendezőt választott Francis Ford Coppola személyében, aki látva, hogy megbízói bármikor hajlandók lennének őt leváltani, minden tehetségét és energiáját latba vetette. Ennek eredménye aztán több lett, mint siker: Coppola fokozatosan önmagát, sőt egész családját őseivel együtt beledolgozta filmeposszá teljesedő vállalkozásába. Nemcsak munkatársként alkalmazta családtagjait (apját, húgát, lányát), hanem az amerikai olasz lét élményanyagát is személyes forrásból táplálta képsoraiba. Ilyen fokú személyességnél többet alkotó nem is adhat művének, és ez a néző számára is érezhető, innen a film máig nem homályosuló népszerűsége.Extrák:
Az ötödik lemezen több, mint 3 órányi pluszanyag: egy 71 perces, döbbenetesen tartalmas werkfilm olyan ínyencségekkel, mint próbafelvételek az akkoriban még kezdő Al Pacinóval és Robert De Niróval, séta a látványtervezővel az eredeti, New York-i forgatási helyszíneken, Coppola bemutatja az első részhez készített, hatalmas jegyzetkönyvét, hangszalagról meghallgathatjuk, amint Nino Rota első zenei vázlatait eljátssza a rendezőnek, Carmine Coppola papa, a másik zeneszerző elárulja, hogy a filmbe egyik gyermekkori élményét is belecsempészték. Coppola és Mario Puzo beszélnek a forgatókönyvről, Gordon Willis az operatőri munkáról, két jelenetet storyboardokkal nézhetünk végig, illetve egy 1971-es werkfilmet is láthatunk. A rengeteg angol nyelven írott információ mellett tanulmányozhatjuk a Corleone-családfát, és részleteket láthatunk az 1972-es és 1974-es Oscar-díjkiosztókból (itt csak annyi a csalódás, hogy az indián asszonyt nem láthatjuk, aki Marlon Brando nevében visszautasította a díjat). Ráadásnak kronológiába szedve megnézhetjük mind a 33 jelenetet, amelyek a moziváltozatokba nem kerültek bele, csak az 1977-es tévésorozatba, valamint itt szerepel a harmadik rész eredeti kezdőjelenete is. Ja, és mindez magyar felirattal!!! Egyedül Coppola mintegy 9 órányi audiokommentárja (amely újabb mélységekre nyitja rá szemünket) szól csak az angolul jól értőknek.The Godfather, The Godfather Part II, The Godfather Part III
1972/1974/1990
amerikai gengszterfilmek Hossz: 168/192/163 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Francis Ford Coppola Szereplők: Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton, Robert De Niro, Robert Duvall, James Caan, Andy Garcia Kép: 16:9/1,78:1, színes Hang: angol 5.1 Felirat: magyar + 6 nyelv Extrák felirata: magyar + 6 nyelv
-NZ-
2002.03.25
|


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Filmek a TV-ben
21:25
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
21:50
Katmandu - Tükör az égen
spanyol filmdráma, 2011
21:55
Angyal a családban
amerikai filmdráma, 2004
21:55
A szerelem szárnyakat ad
német romantikus vígjáték, 2009
22:00
Bosszúállók: Végtelen háború
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.