Kedvenc helyek

Sade: Lovers Live

olvasói
(0)
(Sony)

Korunk legnépszerűbb dzsessz-pop dívája, Sade Adu, a nigériai születésű brit énekesnő a Lovers Rock című visszatérő album után egy amerikai turnét is lebonyolított kibővített kísérőzenekarával - és elkészítette két évtizedes karrierjének első koncertlemezét.

Linkek


A Sade Adu a nyolcvanas évek egyik legfontosabb énekesnője volt, aki szintén Sade nevű zenekara élén lenyűgöző dzsessz-pop lemezeket készített (Diamond Life - 1984, Promise - 1985, Stronger Than Pride - 1988), de az 1992-es Love Deluxe után nyolc évre eltűnt a színről - a gyereknevelés kötötte le. 2000 őszén tért vissza Lovers Rock című albumával, mely a korábbi lemezeknél visszafogottabb, csupaszabb és reggae-sebb volt, de a régi varázslat hiánytalanul visszaköszönt róla. Jó volt látni és hallani, hogy a zenészek (Andrew Hale - billentyűk, Paul S. Denman - basszusgitár, Stuart Matthewman - gitár, fúvósok), akik csaknem két évtizede kísérik az énekesnőt, hűségesen megmaradtak helyükön, a közönség hűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az új stúdióalbum - minden felhajtás nélkül - ugyanolyan nagy kereskedelmi siker lett, mint a nyolcvanas évekbeli Sade-lemezek (nem úgy mint a másik nyolcvanas évekbeli megasztár, Michael Jackson visszatérő albuma, az Invincible, ami - a nagy felhajtás ellenére is - csúnyát bukott).A Lovers Rock albumot 2001 nyarán és őszén egy amerikai turné is követte és ennek két kaliforniai állomásán, Anaheimben és Inglewoodban rögzítették a Lovers Live anyagát. Az egy gitárossal, két ütőssel és két férfi vokalistával kibővült, öltönyös zenekar perfekt kíséretet biztosít, a tejeskávé bőrű, fátyolos hangú Sade pedig továbbra is maga a megtestesült elegancia, a klasszikus dzsesszénekesnők legméltóbb örököse a mai popszíntéren. A 70 perces koncertlemezre 13 szám került a régi nagy slágerektől (Smooth Operator, Jezebel, The Sweetest Taboo, No Ordinary Love) a Lovers Rock kulcsdalaiig (By Your Side, Slave Song, Somebody Already Broke My Heart). Persze így is nagyon sok fontos dal hiányzik, köztük olyanok, mint a Your Love Is King, a Cherry Pie vagy a legutóbbi kislemezdal, a zseniális King Of Sorrow, ami teljesen érthetetlen, hogy maradhatott le a korongról - talán jobb lett volna dupla lemezben gondolkodni. Akinek hasonló hiányérzete van, keresse a teljes koncertprogramot (22 dalt) tartalmazó DVD változatot - azon többek között az említett három szám is szerepel.

8/10
Déri Zsolt
2002.03.27
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.