Ryan közlegény megmentése

Megjelenés: 2002. március 26.

A háborús film egy többnyire meg nem értett műfaj, amiben a háborút vagy irreálisan ábrázolják, vagy csupán egy szokványos történet izgalmas hátteréül szolgál, és csak a legritkább esetben sikerül izgalmasra és hitelesre. Steven Spielberg, akit sokáig csak látványos meséiről ismertünk, mégis összehozta minden idők legjobb háborús filmjét, amely nem a harc dicsőítéséről, ellenkezőleg, az embertelenség lehető leghitelesebb ábrázolásáról szól. Az 1998-as film, amelynek előkészületei a második világháború lezárásának 50. évfordulójáig nyúlnak vissza, 5 Öscart hozott készítőinek, köztük a legjobb rendezőnek járót, és egyáltalán nem véletlenül.


Spielberg valóban mindent megtett, hogy igazi emléket állítson a háborúban elesetteknek és az azt túlélőknek, ez pedig áthatja az egész alkotást, Janusz Kaminski már-már dokumentumfilmszerű képei pedig önmagukban is elképesztő atmoszférateremtő erővel bírnak. Egy maroknyi gyalogos katona harcát követhetjük végig, akik, miután túlélték a mészárlást az Omaha-parton, egy majdnem lehetetlen küldetést kapnak. Meg kell találniuk a német vonalak mögött egy fiatal ejtőernyőst, Ryan közlegényt, akinek ekkor már három fivére esett el, hogy propagandacélból hazaküldhessék. Ám amikor rátalálnak, Ryan csak akkor hajlandó menni, ha egységével együtt teljesítette feladatát, egy stratégiai fontosságú híd megvédését, így hőseink sem tehetnek mást, mint hogy maradnak és felveszik a harcot a sokszoros túlerő ellen.A Ryan közlegény első 24 perce, a partraszállás megörökítése már most filmtörténeti klasszikus, hiszen soha senki nem ábrázolta még ennyire hitelesen és torokszorítóan a harc brutalitását - olyannyira, hogy biztosan akadnak majd, akiknek ez már kicsit sok is. A film többi része sem veszít ebből a lendületből, de ez nem jelenti azt, hogy folyamatosan mészárlást kell néznünk, hiszen innentől a harc kiegyenlítettebbé és világosan követhetővé válik. A néző egy pillanatra sem unatkozhat, mindez azonban nem öncélú erőszak, mert Spielberg megtalálta azt a helyes arányt, ami egyensúlyban tartja az erkölcsi tanulságot és magát az akciót. Tom Hanks tökéletes választás az egység parancsnokának, Miller századosnak a szerepére, szakítva a macsó parancsnokok eddigi kliséjével, de a Ranger egység tagjai is egytől egyig remek színészek, többnyire olyan újoncok, akik itt tűntek fel első igazán komoly szerepükben.Extrák:

A 25 perces remek werkfilm nem magáról a forgatásról szól, sokkal inkább a film előzményeiről, motivációiról és történelmi hátteréről. A készítők mellett megszólalnak veteránok, történészek és Spielberg apja is, sőt a rendező egészen korai filmkísérleteiből is láthatunk egészen üde részleteket. Ehhez jön két előzetes, a filmográfiák és jegyzetek a film készítéséről.

Hang: angol, német 5.1
Kép: 16:9/1,78:1, színes
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: magyar + 6 nyelv

Saving Private Ryan

1998 amerikai háborús film Hossz: 163 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Steven Spielberg Szereplők: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Adam Goldberg Jeremy Davies
Vízer
2002.03.27
|


Film premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
22:40
Godzilla
amerikai-japán katasztrófafilm, 2014
22:45
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
23:00
Rocker a pácban
angol akcióvígjáték, 2017
23:00
Az Igazság Ligája
amerikai fantasztikus akciófilm, 2017
23:00
Poirot: Herkules munkái
angol krimi, 2013
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.