A pokolból

From Hell. színes feliratos amerikai thriller 121 perc 2001
Hasfelmetsző Jack, a 19. század végén Londonban néhány hónapos működése alatt öt prostituálttal végzett, majd egyik napról a másikra örökre felszívódott rém seregnyi regényírót, filmrendezőt ihletett meg a ténykedése óta eltelt bő évszázad alatt. Kilétéről teóriák sora született, de a titokzatos figura személyét illetően a mai napig csak feltevésekre hagyatkozhatunk.


Ezek egyike már a korabeli sajtóban napvilágot látott, és azóta is szívósan tartja magát, holott egyértelműen senkinek sem sikerült bizonyítani: eszerint Jack erős szálakkal kötődött a királyi udvarhoz, és a duhaj trónörökös kicsapongásának tanúit igyekezett likvidálni. Az elmélet egyik legalaposabb feldolgozása a brit Alan Moore és Eddie Campbell közel tíz éve publikált, és rövid idő alatt máris kultstátuszba vergődött képregény-sorozatához fűződik, melynek felhasználásával forgatta Albert és Allen Hughes a modern sorozatgyilkos filmek alapelemeire felhúzott kosztümös alkotását. A pokolból voltaképpeni főhőse az idejét munkája és ópiumszenvedélye között megosztó nyomozó (Johnny Depp), aki azzal a különös képességgel bír, hogy delirált állapotában előre látja az épp soron következő gyilkosságot, és aki - mivel beleszeret az egyik potenciális áldozatba - hovatovább személyesen is érdekeltté lesz a gyilkos kézre kerítésében.A gótikus stílben készült mű remek ritmusérzékkel komponált, és a képregény világát maximális figyelemmel megidéző, bár azt itt-ott óhatatlanul is szimplifikáló darab. Legfőbb erényei a csavaros sztori, a biztos feszültségépítés és a lenyűgöző látvány - a krimik és a kosztümös filmek kedvelői is megtalálhatják a számításukat vele.
Tutajos
2002.03.28
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.