Szembesítés

Taking Sides. színes magyarul beszélő angol-német-francia-osztrák filmdráma 105 perc 2001
A világhírű karmester, Wilhelm Furtwängler neve a második világháború után sokat szerepelt a lapokban és újságokban. De nemcsak a kulturális rovatban. Furtwängler ugyanis a nácik hatalomátvétele után nem hagyta el Németországot, és bár ritkábban, de fellépéseket is vállalt. A karmester ellentmondásos szerepéről Ronald Harwood írt drámát, amelynek színpadi változata nagy sikert aratott. Szabó István legújabb filmje, a Szembesítés ennek a darabnak a filmváltozata.

Linkek


A második világháború után, Berlinben játszódó kamaradráma két végtelenül elszánt és makacs férfi összecsapásának története. Az amerikai Steve Arnold őrnagy (Harvey Keitel) meg van győződve arról, hogy Furtwängler kollaboráns, bűnös, és művészi zsenialitása ebben az ügyben semmilyen felmentést sem jelenthet. A karmester azonban váltig állítja, hogy őt csak a zene, a kultúra megőrzése érdekelte, és ezért vállalt kompromisszumokat - elvégre egy egész ország mégsem emigrálhat.Az érvényesülés dilemmái, a megalkuvás drámái és erkölcsi csapdái Szabó István filmjeinek alapvető motívumai. A Szembesítés újragondolja ezeket a kérdéseket, mégsem pusztán történelmi kamaradráma: a hűvös, racionális amerikai mentalitást és a kultúrát, a művészetet mindenek fölé helyező szenvedélyes európai gondolkodás konfliktusa nagyon is mai probléma. A két nagyszerű színész, a Hullámtörésből, illetve újabban a Kiss Kiss (Bang Bang)-ból ismerős Stellan Skarsgard, valamint az amerikai független filmes ikon Harvey Keitel lüktetően erős alakítása provokatív, elgondolkodtató intellektuális, erkölcsi és személyes csatát formáz a sokféleképpen csavarható alaphelyzetből. A Szembesítés nem elvont tételfilm: Szabó István és csapata azt mutatják meg, hogy vannak olyan alapkérdések, amelyekre ha megnyugtató, általánosan érvényes választ nem is tudunk nyújtani, mégis időről időre fel kell tennünk őket.
gorcsev
2002.04.04
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
Madame Nobel - A béke szerelmese
német-osztrák életrajzi filmdráma, 2014
18:15
Sötét elmék
amerikai sci-fi thriller, 2018
18:25
Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2004
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Tigris és sárkány
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.