Szembesítés

Taking Sides. színes magyarul beszélő angol-német-francia-osztrák filmdráma 105 perc 2001
A világhírű karmester, Wilhelm Furtwängler neve a második világháború után sokat szerepelt a lapokban és újságokban. De nemcsak a kulturális rovatban. Furtwängler ugyanis a nácik hatalomátvétele után nem hagyta el Németországot, és bár ritkábban, de fellépéseket is vállalt. A karmester ellentmondásos szerepéről Ronald Harwood írt drámát, amelynek színpadi változata nagy sikert aratott. Szabó István legújabb filmje, a Szembesítés ennek a darabnak a filmváltozata.

Linkek


A második világháború után, Berlinben játszódó kamaradráma két végtelenül elszánt és makacs férfi összecsapásának története. Az amerikai Steve Arnold őrnagy (Harvey Keitel) meg van győződve arról, hogy Furtwängler kollaboráns, bűnös, és művészi zsenialitása ebben az ügyben semmilyen felmentést sem jelenthet. A karmester azonban váltig állítja, hogy őt csak a zene, a kultúra megőrzése érdekelte, és ezért vállalt kompromisszumokat - elvégre egy egész ország mégsem emigrálhat.Az érvényesülés dilemmái, a megalkuvás drámái és erkölcsi csapdái Szabó István filmjeinek alapvető motívumai. A Szembesítés újragondolja ezeket a kérdéseket, mégsem pusztán történelmi kamaradráma: a hűvös, racionális amerikai mentalitást és a kultúrát, a művészetet mindenek fölé helyező szenvedélyes európai gondolkodás konfliktusa nagyon is mai probléma. A két nagyszerű színész, a Hullámtörésből, illetve újabban a Kiss Kiss (Bang Bang)-ból ismerős Stellan Skarsgard, valamint az amerikai független filmes ikon Harvey Keitel lüktetően erős alakítása provokatív, elgondolkodtató intellektuális, erkölcsi és személyes csatát formáz a sokféleképpen csavarható alaphelyzetből. A Szembesítés nem elvont tételfilm: Szabó István és csapata azt mutatják meg, hogy vannak olyan alapkérdések, amelyekre ha megnyugtató, általánosan érvényes választ nem is tudunk nyújtani, mégis időről időre fel kell tennünk őket.
gorcsev
2002.04.04
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Fekete Jenő a hazai bluesélet veteránja, akit a nagy öregek közül mindenki ismer.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
22:55
Végzetes kitérő
amerikai horror, 2006
23:00
John Wick: Második felvonás
amerikai akciófilm, 2017
23:00
Végzetes vágyakozás
amerikai thriller, 2017
23:00
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
23:05
Break
francia romantikus film, 2018
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.