WabiSabi étterem

Hogy mi is a WabiSabi? Eszik vagy isszák? Bevallom, korábban én sem tudtam mit kezdeni ezzel a szóval - viszont sokat hallottam a WabiSabi étteremről. Egy különösen napfényes tavaszi délután elérkezettnek láttuk hát az időt, hogy belevessük magunkat a Visegrádi utca rejtekébe. A WabiSabi Reformétterem és Teázó tágas pincerengeteget foglal el, az utcára nyíló ablakokat kalligrafikus japán írásjelek díszítik, ezzel is felkészítve az utazót a keleti kultúrába való belépésre.


A hangulatos, hosszú teázót baloldalt a fal mellett kényelmes elheveredésre szolgáló matracok, jobboldalt guggolásra, térdeplésre és ücsörgésre hívó párnák díszítik. Elefántok a porcelánboltban, mi persze cipőben merészkedtünk ez utóbbi szentélybe, nem csoda, hogy udvariasan ki is tessékeltek. Saruinkat magunkon tartva így aztán megtaláltuk az utat a belső terembe, ahol kellemes - kicsit a felső kategóriás IKEA-designe-t idéző - asztalok és székek fogadják a reformétkezésre vágyókat. Pedig padlón, párnák közt enni meg, mindig is erre vágytam: de azért bevallom, így sem volt rossz...Csend, rend, nyugalom. A hangszórókból ambient zene csobog, az ízléses étlapot olvasgatva megtudjuk végre a rejtély titkát, a WabiSabi jelentését. Idézem, hisz oly szép is ez: "A Wabi Sabi a zen ideológiájával rokon japán filozófiai irányzat, mely a teaceremóniák és a kolostori élet letisztult atmoszférájában született. Jelentése: a valóság szépsége, a maga tökéletlen, természetes, múlandó voltában. Az étterem ennek szellemében kínál az elérhető legtisztább alapanyagokból készített egészséges és ízletes ételeket, gyümölcs- és zöldségleveket, teákat. Merítünk az ázsiai hagyományokból, megőrízve európai mivoltunkat."Másfél órával (és három fogással) később immár kulináris élmények birtokában erősíthettük meg e fenti, ígéretes állítást: valóban mélyen meríthettünk a mandulás kölespogácsával felszolgált, gyömbéres répalevesből, kíváncsian kipróbáltuk a petrezselymes palacsintatésztába bújtatott és sütött búzahúst csiperkegombával - nem is beszélve a currys-algás kísérettel felszolgált rántott zöldségekről. A pálmát (konzervatív gyomrú pasik lévén) azonban a maximálisan reformer, ám különlegesen finom somlói galuska vitte el. Gabonakávét ugyan nem kívántunk mellé, csak mézes limonádét - de hát a vegetariánus progressziónak is vannak határai.

Mit is mondhatnék: ha a folyamatos heti menü talán még egy kicsit túl korai lenne, ám alkalmanként egy-egy látogatás a WabiSabiban kifejezetten üdítő lehet. Férfivendégek meg aztán különösen javítják a nemek arányát egy ilyen exkluzív, befogadóan feminin helyen...Előételek: 480-580 Ft, levesek: 380-680 Ft, tészták: 680-980 Ft, főételek:980-1420 Ft, saláták: 420-780 Ft, desszertek: 400-480 Ft, menü (van diétás is): 980 Ft, heti menü: 4500 Ft (házhozszállítással: 6000), gabona kávé: 180 Ft, mézes limonádé: 280 Ft/ 3 dl, teák: 450 Ft/kanna.


WabiSabi Reformétterem és Teázó
(XIII., Visegrádi utca 2. Tel.: 412-0427)
gorcsev
2002.04.19
|


Játék
Az Én, Tonya a kilencvenes évek egyik legnagyobb amerikai médiabotrányának szatirikus feldolgozása, amelyet humorában mások mellett a Fargóhoz hasonlítanak. A film két színésznő, Margot Robbie és Allison Janney jutalomjátéka, akik egyértelműen Oscar-jelölésre is esélyesek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.