Táncos a sötétben

Megjelenés: 2001. december

Félvak emigráns munkásnő egyedül neveli szembajt öröklő gyermekét a hatvanas évek Amerikájának kisvárosában. Nem egy szívderítő, izgalmakat és látványosságot ígérő alaphelyzet. Ám ha hozzátesszük, hogy a gyermek műtétére kuporgatott pénzt a szomszéd rendőr lopja el, és hogy a főhősnő, minél válságosabbra fordul helyzete, annál gyakrabban fakad énekszóra, akkor máris ígéretesebb a sztori.


A rendező Lars von Trier említése után már kezd érthetővé válni, miként válhatott a Táncos a sötétben a 2000-es év legjobban díjazott - Cannes-i Arany Pálma, Európa Filmdíj - és legnagyobb viharokat kavaró európai filmjévé.

Az 1995-ben sajátos - egyszerre forradalmi és költségkímélő - szemlélettel elindított dogma-mozgalom atyja alig öt év alatt jutott el a puritán filmnyelvi megújulás lehetőségeinek határáig. A Táncos a sötétben drámai, hátborzongató hatását éppen azzal éri el, ahogy Trier továbblép: a film hétköznapi történéseit a dogma-filmekből (Idióták, Születésnap) és az ikeralkotásnak tekinthető Hullámtörésből ismert alulvilágított, kézikamerás, hiperrealista ábrázolásmód jellemzi, míg a főhősnő fantáziája szülte szuperlátványos musicalbetétek egyszerre 100 digitális kamerával készült, kőhideg, színpompás felvételek.

A Táncos a sötétben a súlyos téma és a mértani koreográfiák mellett igazi drágakővel jutalmazza a nézőket: Björk, az izlandi énekesnő játssza a főhősnőt és az önállóan is egységes zenei anyagot is ő jegyzi. Nehéz eldönteni melyik vállalását teljesítette jobban.

*****Extrák:

Alternatív kezdés, mozielőzetes mellett a filmhez méltatlan, mindössze 4 perces, dán nyelvű angol feliratos Így készült... (Lars mester közhelyparádéját nem halványítja el, hogy megtudjuk, miként kapta meg szerepét Catherine Deneuve) és külön a dalbetétek, magyar felirattal, kicsit bővebben, mint a CD-kiadáson. A Selma dalok miatt ***Hang: magyar Surround, angol 5.1

Kép: 16:9/2,40:1, színes
Felirat: magyar, szerb, horvát
Extrák felirata: magyar, angol
kalambó
2002.04.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.