Kedvenc helyek

Quimby: Káosz amigos

olvasói
10/10 (1)
(3T / Universal)

A kilencvenes évek legjobb hazai albumai közé tartozó Ékszerelmére után bő két és fél év kellett, hogy a Quimby elkészüljön következő stúdiólemezével. Az est.hu Quimby-interjújában a zenekar tagjai dalról dalra elemzik új albumuk anyagát, így itt most csak a konklúzió levonása van hátra.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


A Káosz amigos nem az Ékszerelmére technikai perfekcionizmusát és modernizált Quimby-hangzását fejleszti tovább (vagy másolja le), hanem egy fordulattal visszanyúl korai albumainak világához - nyersebb, karcosabb, spontánabb lemez tehát. Nem hátraarcról van azonban szó, mivel az Ékszerelmére idejére elért eredményekből megőrzi a legfontosabbat: az eltalált arányokat, a letisztult struktúrákat, zenei és szövegi szempontból egyaránt. Ráadásul ez a Quimby legrövidebb, legkoncentráltabb albuma: tíz dal, kevesebb mint háromnegyed óra (emlékezzünk: az 1996-os Majom-tangón 19, a '97-es Diligrammon 15 szám volt!). A hangzásban fontos változást hoz a 2000-ben lezajlott tagcsere is: Molnár Tamás szaxofonos helyére a trombitás Kárpáti József (ex-Andersen) került, és mint azt már az utóbbi két év koncertjein vagy az élő felvételeket is tartalmazó Morzsák és szilánkok lemezen is észrevehettük, ez a hangszer sokkal jobban illik a Quimby érett korszakának zenei világához. Szintén észrevehető változás, hogy a zenekar mókamestere, az ütőhangszeres Varga Livius egyre többet énekel (ordít, reppel stb.), gyakran Kiss Tibor gitáros-énekessel megosztozva a számokon (illetve a dalszövegíráson), sőt A vascsöves című záródarabban énekel egy versszakot még a billentyűs, a párhuzamosan szólókarriert is egyengető Balanyi Szilárd is (aki a lemez produceri munkálataiból is tetemes részt vállalt). A hangzás nyersebb ugyan, a számok jó része váltogat szélsőségesen eltérő hangulatú zenei témákat (erre legjobb példa az Egónia című szám durva gitáros-trombitás-szkreccses és finom zongorás betéteinek küzdelme), de finom, szellemes megoldások is akadnak szép számmal (ez egyik legelképesztőbb a Twin Peaks filmzene hangzásával ötvözött Zarathustra-nyitány, mely a Zéró dal című nyitószámában búvik meg!). Ami pedig a szövegvilágot illeti, arra elsősorban a frontember súlyos és zűrzavaros 2001-es esztendejének élményei nyomják rá a bélyegüket, illetve Livius egzaltált kirohanásai, de az apokaliptikus hangulatokat a játékos humor és a melankólia jótékonyan ellenpontozza (Búcsú az univerzumtól, Csillagbölcsi).A Káosz amigos teljesen más lemez, mint a zenekar legnagyobb sikerét jelentő Ékszerelmére, ám legalább annyira erős anyag.

9/10
Déri Zsolt
2002.05.27
|


Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.