101 Reykjavík

101 Reykjavík. színes izlandi és angol nyelvű, feliratos vígjáték 90 perc 2000
Nem lehet könnyű Izlandon fiatalnak lenni. Náluk a főváros is csak olyan, mint mifelénk egy főútvonalaktól távol fekvő porfészek, a hóról, a jégről és a fagyos szelekről nem is beszélve. Ráadásul az utóbbi időben már a jólét gondtalansága is megüli az agyakat, ennek következtében sok hősünkhöz hasonló, jobb sorsra érdemes fiatalember eshet a semmittevés kilátástalan csapdájába.


A reykjavíki Oblomovot Hlynurnak hívják. Harmincas létére édesanyjával éldegél egy kis kupis lakásban, apja alkoholista, valahol a kocsmákat bújja. Hlynur un és passzívan utál mindenkit, közben azért a maga módján értelmes ember, még műveltnek is tűnik, csak ambíciója nincs semmi. Dolgozni talán képtelen is lenne, ha egyáltalán próbálna is, és amikor kiruccanásra vetemedik, az is csak valami pusztítóan unalmas családi ebédekre, vagy nem kevésbé unalmas, de annál hangosabb éjszakai bulikra viszi. Van egy lány is - kvázi barátnő -, akivel olykor lefekszik, de túlzottan nagy perspektívát ez sem jelent a számára. Lola (a tíz évvel ezelőtti Almodóvar-filmek sztárja, Victoria Abril alakításában) az egyetlen, aki valami más: a karácsonyra érkező spanyol flamenco-tánctanárnő hivatalosan az időközben leszbikussá vált édesanyjának a kedvese, az érett asszony azonban nem zárkózik el "mostohafiának" érdeklődésétől sem. És ennek messzemenő következményei is lesznek.Alapvetően unalmas emberekről érdekes filmet készíteni nem könnyű dolog, és valószínűleg nem mindenki fogja úgy találni, hogy ez Baltasar Kormákurnak rendezői elsőfilmjében sikerült. Nézőcsalogatónak inkább marad az egzotikum: a hidegen gyönyörű izlandi tájé, a belécsöppentett latin szépségé és a bizarr családi viszonyoké.
nelson
2002.07.04
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.