Conan, a barbár

olvasói
(0)
Egyszerű megindokolni, miért lett a Conan, a barbár minden idők legkiemelkedőbb kard és varázslat-filmje, hisz érdemei számosak, mint Aquilónia egén a csillag. Adva volt hozzá egy komplett mítoszvilág, amelyet a skizoid, de igen tehetséges Robert E. Howard teremtett olvasmányélményeiből a harmincas években, mikor a férfi még férfi volt, a nő nő, a képzelet pedig képzelet.


A rövidke elbeszélések életművéből az ifjú titán, Oliver Stone kovácsolt acélkemény forgatókönyvet, mikor még látta a különbséget Jó és Rossz között; alkotótársául pedig Milius, a Maszkulinitás Messiása szegődött, mikor még halhatatlan rendező volt. A teuton szellemű szerzőkhöz egyenértékű partnerként csatlakozó Ron Cobb látványtervező és Basil Poledouris zeneszerző révén a Conan-adaptáció stábja csupán Crom isteneihez fogható élgárdává nőtte ki magát - az a-ra az umlautot azonban kétségtelen a Barbár mozgóképmásának választott alpesi test- és karrierépítő Schwarzenegger tette fel.

Hiába a legendás tesztoszteron-eposz toronymagas produkciós értékei, a méltóságteljesen hömpölygő bosszútörténet a törzsét lemészárló kigyószekta nyomába eredő tolvaj-harcosról, a történelem előtti időket megelevenítő mesés felvételek és a pazar arcok - az Osztrák Tölgy nélkül a Conan egynyári sikerként végezte volna. Arnold maga a megfeszített Übermensch, égbenyúló alakja evangélium az elnyomottaknak: érdes izmai elsüllyedt kontinensek domborzati térképét, idegen ízű félszavai Nietzschét idézik. Dicső kultfilmje egy letűnt aranykor emlékműve, időzzünk képsorai előtt illő tisztelettel. *****Extra:
Milius és Arnie élvezetes kommentárja és az elsőosztályú, 50 perces werkfilm szilárdan biztosítja a jó osztályzatot: Cobb csodás illusztrációinak galériája, Conan démonharcának osztott vásznas effekt-bemutatója és a maroknyi kimaradt jelenet (köztük Milius cameójával) pedig csillag a négyesre. ****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 12 nyelv
vadalma
2002.07.15
|
Conan the Barbarian
amerikai kalandfilm, 129 perc, 1982
Rendező:

John Milius

Színész:

Arnold Schwarzenegger
(Conan)

Max von Sydow
(Osric király)

James Earl Jones
(Thulsa Doom)

Sandahl Bergman
(Valeria)

Mako
(a varázsló)

William Smith
(Conan apja)

(7 kép)


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Filmek a TV-ben
21:00
Titkos terv
kanadai akciófilm, 2001
21:00
Logan Lucky - A tuti balhé
amerikai krimivígjáték, 2017
21:00
21:00
Hetedik
amerikai krimi, 1995
21:00
Bőrnyakúak
amerikai háborús film, 2005
Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner (USA) Egy énekesnő, három Grammy-díj és egy zongorista ma este a MÜPÁban. @cecilemclorinsalvant @fortnersullivan #zeneajanlo #zene #ének
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.