Conan, a barbár

olvasói
(0)
Egyszerű megindokolni, miért lett a Conan, a barbár minden idők legkiemelkedőbb kard és varázslat-filmje, hisz érdemei számosak, mint Aquilónia egén a csillag. Adva volt hozzá egy komplett mítoszvilág, amelyet a skizoid, de igen tehetséges Robert E. Howard teremtett olvasmányélményeiből a harmincas években, mikor a férfi még férfi volt, a nő nő, a képzelet pedig képzelet.


A rövidke elbeszélések életművéből az ifjú titán, Oliver Stone kovácsolt acélkemény forgatókönyvet, mikor még látta a különbséget Jó és Rossz között; alkotótársául pedig Milius, a Maszkulinitás Messiása szegődött, mikor még halhatatlan rendező volt. A teuton szellemű szerzőkhöz egyenértékű partnerként csatlakozó Ron Cobb látványtervező és Basil Poledouris zeneszerző révén a Conan-adaptáció stábja csupán Crom isteneihez fogható élgárdává nőtte ki magát - az a-ra az umlautot azonban kétségtelen a Barbár mozgóképmásának választott alpesi test- és karrierépítő Schwarzenegger tette fel.

Hiába a legendás tesztoszteron-eposz toronymagas produkciós értékei, a méltóságteljesen hömpölygő bosszútörténet a törzsét lemészárló kigyószekta nyomába eredő tolvaj-harcosról, a történelem előtti időket megelevenítő mesés felvételek és a pazar arcok - az Osztrák Tölgy nélkül a Conan egynyári sikerként végezte volna. Arnold maga a megfeszített Übermensch, égbenyúló alakja evangélium az elnyomottaknak: érdes izmai elsüllyedt kontinensek domborzati térképét, idegen ízű félszavai Nietzschét idézik. Dicső kultfilmje egy letűnt aranykor emlékműve, időzzünk képsorai előtt illő tisztelettel. *****Extra:
Milius és Arnie élvezetes kommentárja és az elsőosztályú, 50 perces werkfilm szilárdan biztosítja a jó osztályzatot: Cobb csodás illusztrációinak galériája, Conan démonharcának osztott vásznas effekt-bemutatója és a maroknyi kimaradt jelenet (köztük Milius cameójával) pedig csillag a négyesre. ****

Hang: angol 5.1
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar + 12 nyelv
vadalma
2002.07.15
|
Conan the Barbarian
amerikai kalandfilm, 129 perc, 1982
Rendező:

John Milius

Színész:

Arnold Schwarzenegger
(Conan)

Max von Sydow
(Osric király)

James Earl Jones
(Thulsa Doom)

Sandahl Bergman
(Valeria)

Mako
(a varázsló)

William Smith
(Conan apja)

(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
30
K
1
Sze
2
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.