Kedvenc helyek

Soulfly: 3

olvasói
(0)
(Roadrunner / Record Express)

Azt minden épeszű metalista beláthatja, hogy a déli félteke legsúlyosabb és legmeghatározóbb metálzenekara a Sepultura volt, egészen addig, míg az énekes Max Cavalera és a többiek útja el nem vált. Azóta - az őket másolók ezrein túl - két zenekar hirdeti a lehangolt gitárok és törzsi ritmusok igéjét: a Soulfly és az új felállású Sepultura (lásd: Nation).


Ami azt illeti, Max csapata, a Soulfly szépen elhúzott az új Sepultura mellett, lemezeik sokkal egységesebben öntötték formába azt a klasszikus Sepu-érzést, amit a kilencvenes évek közepéig megszokhattunk: az 1998-as bemutatkozó Soulfly után a 2000-ben megjelent Primitive album az 1996-os Sepultura-főmű, a Roots méltó folytatása lett.

A harmadik Soulfly-lemez nem változtat a velük kapcsolatban megszokott reakcióinkon. És ez nem baj, hiszen amit eddig csináltak, mindnyájunkban azonnal elfordított egy kis voodoo-kapcsolót, amitől mániákusan ugrálni, brazil-angol keveréknyelven hablatyolni kezdtünk, közben furcsa fintorokat vágtunk a tükör előtt, ahol jól megszokott léggitárunk testét képzeletben brazil nemzeti színben láttuk. Ami furcsa, az az, hogy a 2002-es lemez hallgatásakor, bár ezen reakciók azonnal előhívhatók tudatunkból, mégis sokkal többször kalandozik el a figyelem. Max Cavalera valamiért nem tudott leásni ösztöneink legmélyére, hogy előhívja az esőerdők belénk kódolt üzenetét a nyolcvanas évek HC-jának, a brazil utcagyerekek mentalitásának, az amazóniai indiánok hagyományainak eredeti keverékével. Itt már nagyon pici nüanszokról van szó, amelyekkel nagyon nehéz játszani: ha csak egy icipicit is elbillen az alkotók figyelme a spiritualitás-popularitás-hozzáállás alkotóelemeiről, már a zene rovására megy. Tulajdonképpen fogalmam sincs, mi a recept, talán Maxék sem tudják, talán majd a genetikusok megmondják öt év múlva genomtérképünkre nézve. Max Cavaleráék eddig valamire nagyon ráéreztek, most viszont jobbára csak a felszínt karcolják, ami persze cseppet sem ciki, sőt, de a Soulfly esetében kevés. Nem szeretnék a Soulfyra pusztán rockzenekarként tekinteni.

7/10
-bébé-
2002.08.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.