Kedvenc helyek

Travis: Flowers In The Window

olvasói
(0)
(Independiente / Sony)

A skót Travis együttes a Sing és a Side után a 2001-es The Invisble Band album harmadik kislemezéül már egy hosszabb című dalt választott. A Flowers In The Window maxin (melyből ha kicsit megkésve is, de mindkét verzió forgalomba került nálunk) a zenekar minden tagja teret kap a bónuszdalokban.


A Flowers In The Window optimista szerelmes dal ("nagyon szeretlek / gyere, nézzük, hogy nőnek a virágok" stb.), a dalszerző-gitáros-énekes Fran Healy zongorán írta, miközben egy nagy ablakon át kibámult egy virágos kertre, még valamikor 1998 táján. A borítón látható terhes nők a dal briliáns videoklipjéből jönnek, mely egy horrorisztikus kis történet egy csupa nő lakta városkáról, ahol egyetlen rabláncon tartott férfit használnak tenyészbikaként (a klip rendezője talán a "hát most itt vagyunk és jól vagyunk / messze a világ zajától és van elég időnk / új magvakat ültetni és nézni, amint nőnek / hogy majd ha elmegyünk, virágok lesznek az ablakban" sorokból meríthetett gonosz ihletet).


A klip ugyan maxi egyik változatára sem került rá, de az összesen négy bónuszdal a zenekar mind a négy tagját szépen előtérbe állítja. A Travis-albumokon szereplő összes dalt író és éneklő Fran ezúttal a szokásosnál is szerényebb, No Cigar című vicces szerzeményét, melyet keményen pengetett akusztikus gitár és némi tamtam kísér, a dobos Neil Primrose-nak adja eldalolni, ő maga pedig a gitáros Andy Dunlop által írt, erősen Byrds-hangzású Central Station mellett egy Beatles-feldogozást énekel, a néhai George Harrison előtt tisztelgő Here Comes The Sunt. A zenekar negyedik tagja, az egy-egy feldolgozást (Mott The Hoople: All The Young Dudes, Elton John: Rocket Man stb.) koncerteken is el-eléneklő sármos basszista, Dougie Payne pedig - ahogy korábban a Coming Around és Sing maxikon is tette - egy saját szerzeményt vezet elő: az erőszak és birtoklásvágy ellenében szeretetet és empátiát hirdető, finoman zakatoló A Little Bit Of Soul magasan a legjobb bónuszdal a négy közül.

8/10
Déri Zsolt
2002.05.30
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.