Kedvenc helyek

Persona Non Grata

West-Balkán, szeptember 15.

A Persona Non Grata az elmúlt évtized magyar zenei underground mozgalmának egyik legfejlődőképesebb együttese. A szigetvári zenekar a napokban jelentette meg Pisti című negyedik "hivatalos" anyagát, melynek lemezbemutató koncertjére szeptember 15-én kerül sor a West-Balkánban.


A latinos műveltségű Persona Non Grata eleinte a Trottel és a skót jazzcore zenekarok hatása alatt állt, majd ahogy a tagok egyénileg is fokozatosan fejlődtek hangszereiken, úgy tisztult (pontosabban bonyolódott) az is, hogy milyen úton haladjon az együttes. A punkos formulákat egyre összetettebb, alapvetően instrumentális megoldások váltották, de szimpatikus szellemiségükhöz és kezdeti lelkesedésükhöz máig hűek maradtak. A Pisti egy jól megfigyelhető érési folyamat fontos - de remélhetőleg nem végső - állomása. Mivel a lemez CD-ROM részében hozzáférhetővé tették honlapjuk teljes anyagát - így MP3 formátumban korábbi felvételeiket is -, bárki számára könnyen nyomon követhető a történet: a korai zajos Tibicsoki (1997) és a még annál is burjánzóbb, dzsesszes HC alapú, de funkot, dubot és hiphopot is felvillantó Takarmány (1998) után a PNG zenéje a System Of Logic (2000) című huszonöt perces EP idején kezdett igazán letisztulni. A dobos Balogh, a pozanos-trombitás Béla, a basszista Gizi és a gitáros-énekes René (továbbá a menedzser-fénytechnikus Balage) mellé ekkor került a képbe közreműködőként a pécsi Cas!o Samples együttesből Maci, hogy elmélyítse az elektronikus kapcsolatokat. Ennek a fordulatnak a beérése a szűk harmincöt percben négy számot és egy remixet tartalmazó Pisti, de az is feltűnő, hogy elszaporodtak az énekes betétek. A zenére azonban még így is ráillik a posztrock kifejezés: a hagyományos rockstruktúrákból kibújó, hosszú témákat lassan kibontó, agyi idegvégződésekre ható sodró lüktetés ez, megfejelve különleges hangszerekkel (pozan, trombita) és jó adag elektronikus háttérrel. A maratoni nyitószámban megjelenik a vidéki lét önfiguratív megfricskázása, a sűrű váltások közepette ironikus diszkóbasszus tűnik fel, meg egy-két hajszás krimidzsessz téma, bevillan a külföldi turnék utazásélménye is ("nagyon úgy néz ki, hogy born tubi vájd"), és a lemez végén ismét kapunk egy Cas!o Samples-remixet a slágeres popdallá varázsolt Lonely Sandspeck formájában. Az igazi ráadás azonban az, hogy a PNG - és így a Pisti anyaga is - koncerten még inkább működik. A ráadás ráadása pedig az lesz, hogy a West-Balkán színpadán a szigetvári legények a magyar nemzeti hiphop betyárjai, a Bëlga együttes társaságában koncerteznek.
Dömötör Endre
2002.09.05
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.