11'09"01 - szeptember tizenegy

11'09"01 - September 11. színes francia-angol feliratos epizódfilm 130 perc
2001. szeptember 11-én két repülőgép csapódott bele a Világkereskedelmi Központ New York-i felhőkarcolóiba. A terrorakció eredménye: többezer halott, romok és felkavart indulatok a technikailag fejlett Nyugat és az iszlám vallású Kelet között. Egy évvel később a Velencei Filmfesztiválon mutatták be (majd világszerte) ezt a 11 darab 11 perces rövidfilmből álló produkciót, amelyben 11 különböző nemzetiségű rendező reflektál az eseményre.


Noha évfordulóról van szó, a televíziós híradások megrendült ünnepélyességének nyoma sincs az epizódokban. Az alkotókat a hivatalos érzelmi formulák helyett sokkal inkább érdekelték a szubjektívebb nézőpontok. Milyen volt az a nap személyes közelségből? Egy süketnéma lány épp szakítani készül barátjával, aki azonban elsiet süketeknek idegenvezetést tartani a World Trade Centerbe. És mi történt azon a napon a világ más pontjain? Egy iráni faluban például a gyerekek vályogvetés után iskolába mentek, és nemigen tudtak mit kezdeni a tanárnő által elrendelt kegyeleti csönddel. Srebrenicában elmaradjon-e az asszonyok tüntetése halottaik neveivel? Egyes alkotók a provokatív kérdésfelvetéstől sem riadnak vissza: Youssef Chahine a történtekkel kapcsolatban az Egyesült Államok és Izrael felelősségét pedzegeti, Ken Loach pedig egyenesen vádiratot fogalmaz az Egyesült Államok külpolitikája ellen egy korábbi szeptember 11-e révén: Chilében 1973-ban ezen a napon kezdődött a katonai rémuralom - amerikai támogatással.


Könnyed pillanatokat a Burkina Faso-i epizód szerez, amely az Emil és a detektívek modorában meséli el, öt iskolásfiú mint vélte felfedezni Osama Bin Ladent a helyi piactéren. Akad itt kísérleti film híradóból vett hang- és képtöredékekből, vágás nélküli tömegjelenet, dokumentarista dráma egy hősről, akit átmenetileg terrorizmussal gyanúsítottak, költői filmetüd és történelmi parabola.
nelson
2002.09.12
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.