Kedvenc helyek

Sepultura: Under A Pale Grey Sky

olvasói
10/10 (1)
(Roadrunner / Record Express)

A brazil Sepultura klasszikus felállásban rögzített öt stúdiólemezével fokozatosan jutott a metálzene csúcsára. Az 1996-os kettészakadást követően megjelentetett Sepu- (lásd: Nation) és Soulfly-albumok (lásd: 3) után egy félelmetesen jó archív koncertfelvétel erejéig ismét hallható a nagy felállás.


Míg a frontember Max Cavalera kiválása után készült Sepultura-lemezek (Against - 1998, Nation - 2001) színvonala lassan fölfelé ível, addig Max új Soulfly együttesének produktumai (Soulfly - 1998, Primitive - 2000, 3 - 2002) kissé visszaesőben vannak, így is kábé most találkoztak minőségben. Ami viszont a rajongók számára kikezdhetetlen, az a klasszikus korszak, és ezt a mítoszt a nagy négyes (Max Cavalera - ének, gitár, Igor Cavalera - dob, Paulo Jr. - basszus, Andreas Kisser - gitár,) utolsó koncertjének felvétele sem rombolja le. Az Under A Pale Grey Sky 1996. december 16-án került rögzítésre az egyik legismertebb londoni koncertteremben, a Brixton Academyben. Ekkor már megtörtént Max mostohafiának (a zenekar menedzseri teendőit végző Gloria Bujnowski gyermekének) halálos autóbalesete, és egy hajszál választotta el a Cavalera testvérpárt a teljes összeveszéstől (Igor folytatni akarta a turnézást, Max viszont inkább a felesége mellett gyászolt). Az utolsó koncertnek nincs tragikus hangulata, de az összegzés hangulata akarva-akaratlanul is érezhető, az ének kétséget kizáróan korszakzáró üvöltés. A 28 számos, 110 perces produkció a két igazi csúcslemez a Chaos A.D. (1993) és a Roots (1996) dalaira épül elsősorban, előbbit 6, utóbbit 12 szerzemény képviseli, de elhangzik egy-két sikerszám mindegyik korábbi korongról, továbbá pár feldolgozás is (a thrash-hardcore Cro-Mags, a kultikus brazil Titas zenekar, a latin muzsikus Chicho Science és zárásként a Motörhead egy-egy dala). Nem emelkedik ki az Endangered Species gitárszólója, a Kiaowas szépsége, a Ratamahatta rettenthetetlen törzs dobja, csak én emelem ki. Kötelező darab, de ezt úgyis tudja mindenki, akit érdekel.

9/10
Dömötör Endre
2002.09.20
|


Játék
Mi van a bőrünk alatt? A kiállítás célja, hogy részletesen bemutassa testünk felépítését.
Emese Kiss// Weronika Gesicka (Budapest FotóFesztivál) #art #pestiest http://est.hu/cikk/133882/budapest_fotofesztival_negyedszer
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.