Kedvenc helyek

N.E.R.D.: In Search Of...

olvasói
10/10 (1)
(Virgin / EMI)

The Neptunes - a védjeggyé nemesült márkanév mögött két feka multiinstumentalista, Pharrell Williams és Chad Hugo bújik meg: Dr. Dre, Missy Elliott és Timbaland mellett pillanatnyilag ők a legjobb R&B/hiphop producerek. A N.E.R.D. név kettejük zenekarát rejti egy régi haverral, Shay-jal kiegészülve.


A virginiai Neptunes az elmúlt öt évben fokozatosan vált az egyik legfontosabb producerduóvá. Eleinte szolidabb R&B-nél segédkeztek, majd keményebb, slágeres hiphoppal robbantottak, Kelis Kaleidoscope című albumával jutottak először a csúcsra, aztán jöhetett minden (és mindenki), bármi arannyá vált a kezükben. Hihetetlen névsor, akikkel producerként, szerzőként, remixerként találkoztak és nem is teljes: SWV, Mase, MC Lyte, Noreaga, Jay-Z, Ol' Dirty Bastard, Mystikal, Guru's Jazzmatazz, Janet Jackson, Babyface, Usher, Mary J. Blige, Foxy Brown, Britney Spears, 'NSync, Royce Da 5'9", Busta Rhymes, Nelly, No Doubt, Destiny's Child, Moby, Limp Bizkit, Air, Daft Punk... Tavaly előadóként is elérkezettnek látszott a bemutatkozás ideje a N.E.R.D. név alatt (ami a No-One Ever Really Dies - senki sem hal meg igazából - rövidítése). A 2001 augusztusában kiadott In Search Of... albumot már számos kritika méltatta, lemezboltban viszont csak Angliában lehetett beszerezni, ott is csak egy darabig, ugyanis a zenekar nem volt elégedett vele és visszavonta. Pedig maguknak sem fukarkodtak világbajnok alapokat programozni, a mikrofon se hozta zavarba őket, sőt a tőlük megszokott futuro-funk is továbbfejlődött a kísérletező mainstream oldalon, de valami mégis hiányzott. Egy funk-groove-okat élőben tökéletesen előállító zenekar (a négytagú, alapfelállású Spymob) segítségével átdolgozták és újravették a teljes anyagot, és 2002 tavaszán kiadták a végeredményt (ezúttal már az egész világon), új borítóval, de a régi címmel. Minden R&B/hiphop lemezt így kellene elkészíteni: gépekkel létrehozni egy perfekt funk-rock-hiphop alapot, majd átgondolni a koncepciót, élő hangszerekkel felforrósítani a dalokat, itt-ott koncentráltabbá, másutt játékosabbá tenni azokat. Egy újabb lemez, ami a jövő felé forgatja a kommersz tánczene kerekét. Lubickolhatunk a besztondult, szexi retro-funk ütemek keltette hullámokban, kísért a hetvenes évek rockja (mégse szólt így semmi akkor), bőséges a hangszerpark, végig vibrál a vibe, feltűnik Kelis is, ráadásul - bármily eklektikus és kísérleti is - durván fülbemászó az egész album. Pedig a témák nem habkönnyűek: szociális és politikai kommentárok, drogfüggőség, szívtiprás, rapper karikatúrák, de azért akad egy kis fű/szex kombináció is (az első változathoz képest rövidebb Tape You például félreérthetetlen háttérhangok közepette arról szól, hogy "egész éjszaka videóra akarlak venni" - ahogy egy másik csajjal csinálod). Az In Search Of... ráadásul egy egész albumon át bizonyítja - ha eddigi elszórt közreműködései során nem tűnt volna még fel -, hogy Pharrell Williams pillanatnyilag az egyik legjobb férfi soul énekes.

(A lemezt hivatalosan nem terjesztik Magyarországon, de van olyan jó, hogy érdemes külföldről beszerezni.)

9/10
Dömötör Endre
2002.09.25
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.