Kedvenc helyek

Frou Frou: Details

olvasói
(0)
(Island / Universal)

A dalszerző-énekesnő Imogen Heap és a (többek között Björk és Madonna mellől ismerős) hangszerelő-producer Guy Sigsworth elektronikus popduója, a Frou Frou nem művel csodát bemutatkozó albumán, de annak egy-két dalában megismétli a Breathe In című első kislemezen hallott finom megoldásokat.

Linkek


Kapcsolódó cikkek


Anélkül, hogy ismételném a Breathe In kritkájában elmesélt Frou Frou-előéletet, egy személyes vonatkozás: számomra Imogen Heap volt a legkedvesebb énekhang 1999-ben, az év egyik legjobb dalában, az Urban Species együttes Blanketjében nyújtott vendégéneke alapján. Hogy I Megaphone című 1998-as debütalbuma dalszerzőként is az elit tagjai közé emelte, nekem csak utólagos plusz örömet jelentett. Guy pedig bizonyára remek hapsi: az hogy Björk tavalyi lemezén (Vespertine) és Madonna (What It Feels Like For A Girl) mellett dolgozott, önmagáért beszél. A Details albumot viszont nemcsak szerzőként, de hangszerelőként és hangszeresként is közösen jegyzi a duó, ami Imogen érdemeit növeli, de nem csökkenti Guy-ét sem. Ám éppen ezért együtt kellene felelniük azért is, hogy nem váltották be az előzetes várakozásokat. Lemezük nem több egy hangulatos, de ártalmatlan elektronikus downtempo popkalandnál, mely különösebb eredetiség nélkül, itt-ott finom megoldásokkal, de legalább tökéletes énekhangon mesél el költői képekben gazdag szerelmes történeteket. Az élő hangszerekkel - zongorával, gitárral, vonósokkal - megtámogatott humánus, ám sajnos mégis gyakran hűvös elektronika tovább színesedik a két szerzeményben társszerzőként is jelen lévő ambient zenész, Jon Hassell trombitájával, aki a Cocteau Twins, valamint Brian Eno mellől lehet ismerős (Eno egyik felvétele viszont hangminta formájában van jelen). Talán érzékletes ez a hangulati kép: ez az album tökéletes aláfestője egy magányos, komótosan elköltött vacsorának (teafőzés, felszeletelt zöldségek, lassú falatozás, apró-apró örömök).

7/10
Dömötör Endre
2002.09.26
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Hol vannak kedd este a magyar színházak képviselői? A foto a @trafohouse fb oldaláról van #tuntetes #akulturanemzetialap
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.