Végveszélyben

A kontinensnyi méretű konfliktus ezúttal a Fehér Ház és egy kolumbiai kábítószerkartell között feszül, miután utóbbiak meggyilkolják az elnök egyik régi barátját. A cím az amerikai alkotmány azon passzusára utal, amely lehetőséget ad az elnöknek, hogy amennyiben az Egyesült Államok biztonságát "végveszély" fenyegetné, a szenátus megkerülésével vessen be csapatokat idegen földön.


Az önkényes lépésekre hajlamos elnök, kiszolgálói támogatásával illegális háborút indít hát a drogbáró ellen, a csapatok elindítása után azonban változtat a taktikán, életveszélybe sodorva ezzel saját katonáit. Ryant eközben kinevezik a CIA igazgatóhelyettesévé, ebből a pozícióból próbálja irányítani a helyzetet, de túl későn ismeri fel, hogy lépéshátrányban van a Fehér Ház intrikusai mögött. Végül nem marad más hátra, ki kell szállnia a helyszínre, hogy megkísérelje megmenteni "a fiúkat".

A Férfias játékok után szinte hihetetlen előrelépést jelent a folytatás: a Végveszélyben műfajának példaértékű remeke, a politikai cselszövést penge akciójelenetekkel váltogatja, mindezek középpontjába egy karizmatikus hőst helyezve. A Ryan-szériában itt válik leginkább érthetővé a figura varázsának titka: hétköznapi hős, akivel simábban azonosulunk, mint egy emberfeletti tehetséggel megáldott csodafigurával. Jack Ryan példás családapa, visszafogott, polgári életet él, és nem jön zavarba attól, hogy esetlen civilként kerül katonákra szabott helyzetekbe. Szilárdan hisz a demokráciában, és miután személyes közelségből győződik meg róla, milyen magas szintekig ér a korrupció az amerikai hatalmi rendszerben, minden kísértéssel dacolva kitart e hite mellett. Ez a dráma lehetne lapos, de itt van olyan kiélezett, hogy működik. És Harrison Ford Ryanjét olyan fából faragták, aki szemrebbenés nélkül rendreutasítja az elnököt. ****Extrák:
Kár, csak az előzetes. *

Clear and Present Danger
1994
amerikai politikai krimi Hossz: 136 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Philip Noyce Szereplők: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, James Earl Jones, Joaquim de Almeida, Miguel Sandoval, Donald Moffat, Henry Czerny, Harris Yulin, Benjamin Bratt, Raymond Cruz, Thora Birch Hang: magyar mono, angol 5.1 Kép: 16:9/2,35:1, színes Felirat: angol + 4 nyelv
-NZ-
2002.09.27
|


Film premierek

Toy Story 4.

amerikai animációs film, 100 perc, 2019

Casanova - Az utolsó szerelem

francia történelmi dráma, 98 perc, 2019

Gyerekjáték

amerikai horror, 90 perc, 2019

Csekély esély

amerikai vígjáték, 125 perc, 2019
Játék
A tízéves Fortepan anyagából vonultat fel egy több mint háromszáz darabos válogatást a Magyar Nemzeti Galéria.
Filmek a TV-ben
18:10
Casanova
amerikai kalandfilm, 2005
18:10
Afrika hív
német-osztrák romantikus film, 2011
18:15
Edie
angol film, 2017
18:25
Tini nindzsa teknőcök 2.: A trutymó titka
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1991
18:30
Scooby-Doo és a Koboldkirály
amerikai animációs vígjáték, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.