Végveszélyben

A kontinensnyi méretű konfliktus ezúttal a Fehér Ház és egy kolumbiai kábítószerkartell között feszül, miután utóbbiak meggyilkolják az elnök egyik régi barátját. A cím az amerikai alkotmány azon passzusára utal, amely lehetőséget ad az elnöknek, hogy amennyiben az Egyesült Államok biztonságát "végveszély" fenyegetné, a szenátus megkerülésével vessen be csapatokat idegen földön.


Az önkényes lépésekre hajlamos elnök, kiszolgálói támogatásával illegális háborút indít hát a drogbáró ellen, a csapatok elindítása után azonban változtat a taktikán, életveszélybe sodorva ezzel saját katonáit. Ryant eközben kinevezik a CIA igazgatóhelyettesévé, ebből a pozícióból próbálja irányítani a helyzetet, de túl későn ismeri fel, hogy lépéshátrányban van a Fehér Ház intrikusai mögött. Végül nem marad más hátra, ki kell szállnia a helyszínre, hogy megkísérelje megmenteni "a fiúkat".

A Férfias játékok után szinte hihetetlen előrelépést jelent a folytatás: a Végveszélyben műfajának példaértékű remeke, a politikai cselszövést penge akciójelenetekkel váltogatja, mindezek középpontjába egy karizmatikus hőst helyezve. A Ryan-szériában itt válik leginkább érthetővé a figura varázsának titka: hétköznapi hős, akivel simábban azonosulunk, mint egy emberfeletti tehetséggel megáldott csodafigurával. Jack Ryan példás családapa, visszafogott, polgári életet él, és nem jön zavarba attól, hogy esetlen civilként kerül katonákra szabott helyzetekbe. Szilárdan hisz a demokráciában, és miután személyes közelségből győződik meg róla, milyen magas szintekig ér a korrupció az amerikai hatalmi rendszerben, minden kísértéssel dacolva kitart e hite mellett. Ez a dráma lehetne lapos, de itt van olyan kiélezett, hogy működik. És Harrison Ford Ryanjét olyan fából faragták, aki szemrebbenés nélkül rendreutasítja az elnököt. ****Extrák:
Kár, csak az előzetes. *

Clear and Present Danger
1994
amerikai politikai krimi Hossz: 136 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Philip Noyce Szereplők: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, James Earl Jones, Joaquim de Almeida, Miguel Sandoval, Donald Moffat, Henry Czerny, Harris Yulin, Benjamin Bratt, Raymond Cruz, Thora Birch Hang: magyar mono, angol 5.1 Kép: 16:9/2,35:1, színes Felirat: angol + 4 nyelv
-NZ-
2002.09.27
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
Madame Nobel - A béke szerelmese
német-osztrák életrajzi filmdráma, 2014
18:15
Sötét elmék
amerikai sci-fi thriller, 2018
18:25
Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2004
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Tigris és sárkány
amerikai-hongkongi-kínai-tajvani akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.