Végveszélyben

A kontinensnyi méretű konfliktus ezúttal a Fehér Ház és egy kolumbiai kábítószerkartell között feszül, miután utóbbiak meggyilkolják az elnök egyik régi barátját. A cím az amerikai alkotmány azon passzusára utal, amely lehetőséget ad az elnöknek, hogy amennyiben az Egyesült Államok biztonságát "végveszély" fenyegetné, a szenátus megkerülésével vessen be csapatokat idegen földön.


Az önkényes lépésekre hajlamos elnök, kiszolgálói támogatásával illegális háborút indít hát a drogbáró ellen, a csapatok elindítása után azonban változtat a taktikán, életveszélybe sodorva ezzel saját katonáit. Ryant eközben kinevezik a CIA igazgatóhelyettesévé, ebből a pozícióból próbálja irányítani a helyzetet, de túl későn ismeri fel, hogy lépéshátrányban van a Fehér Ház intrikusai mögött. Végül nem marad más hátra, ki kell szállnia a helyszínre, hogy megkísérelje megmenteni "a fiúkat".

A Férfias játékok után szinte hihetetlen előrelépést jelent a folytatás: a Végveszélyben műfajának példaértékű remeke, a politikai cselszövést penge akciójelenetekkel váltogatja, mindezek középpontjába egy karizmatikus hőst helyezve. A Ryan-szériában itt válik leginkább érthetővé a figura varázsának titka: hétköznapi hős, akivel simábban azonosulunk, mint egy emberfeletti tehetséggel megáldott csodafigurával. Jack Ryan példás családapa, visszafogott, polgári életet él, és nem jön zavarba attól, hogy esetlen civilként kerül katonákra szabott helyzetekbe. Szilárdan hisz a demokráciában, és miután személyes közelségből győződik meg róla, milyen magas szintekig ér a korrupció az amerikai hatalmi rendszerben, minden kísértéssel dacolva kitart e hite mellett. Ez a dráma lehetne lapos, de itt van olyan kiélezett, hogy működik. És Harrison Ford Ryanjét olyan fából faragták, aki szemrebbenés nélkül rendreutasítja az elnököt. ****Extrák:
Kár, csak az előzetes. *

Clear and Present Danger
1994
amerikai politikai krimi Hossz: 136 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: Philip Noyce Szereplők: Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, James Earl Jones, Joaquim de Almeida, Miguel Sandoval, Donald Moffat, Henry Czerny, Harris Yulin, Benjamin Bratt, Raymond Cruz, Thora Birch Hang: magyar mono, angol 5.1 Kép: 16:9/2,35:1, színes Felirat: angol + 4 nyelv
-NZ-
2002.09.27
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:15
Vicces Maca
angol vígjáték, 2017
18:15
A hobbit: Az öt sereg csatája
amerikai-új-zélandi fantasztikus kalandfilm, 2014
18:20
Angry Birds 2: A film
amerikai-finn animációs film, 2019
18:30
Az utolsó esély
amerikai akciófilm, 1995
18:45
A szépség és a szörnyeteg
amerikai musical, 2017
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.