A szépség és a szörnyeteg

Megjelenés: 2002. október 15.

A Walt bácsi halála utáni Disney-istálló egyik legjobban sikerült darabja lát napvilágot az új formátumban ezzel a bemutatóval, melynek egykori sikerére jellemző, hogy ez volt az első animációs film, melyet Oscarra jelöltek a legjobb film kategóriájában.


A szörnnyé változtatott, elátkozott herceg és a kedves falusi lány gótikus-romantikus története több filmes fantáziáját megmozgatta már, ám ahogy azt Disneyéktől megszokhattuk, a színes rajzokhoz szigorúan fekete-fehér világkép jár, így az amúgy sötét tónusú mese most vidám színezetet kap.

Az inkább felnőtteknek szánt, zseniális Jean Cocteau-féle verzióval szemben itt nincs semmi kétértelműség, a kívül csúf, belül szép szörnyeteggel szemben a kívül szép, belül csúf Gaston áll, a Belle kezére hiúsági okokból pályázó falusi bájgúnár; és a jóságos Belle itt egy pillanatra sem ingadozik kettejük közt. Itt nincsenek gonosz nővérek, se csodaló, se csodakesztyű, se csodakulcs; van viszont mellékszereplőből komikus gonosszá növesztett Gaston, és a szörnyeteg udvartartásának megelevenedett tárgyakká változtatott tagjai, akiknek önálló közjátékai remek komikus ellenpontot képeznek a szerelmi történettel szemben. A változások eredménye egy rendkívül pergő, jól felépített, izgalmas mesefilm pompás, a cselekménybe szervesen illeszkedő dalokkal (Vigyázat: a Gaston-nótát a film megtekintése után még hetekig fogja dúdolni a család!), valamint szellemes és lenyűgöző koreográfiával. A rajzok ötletesek és szépek, és szerephez jut a számítógépes animáció is. De ne feledkezzünk el a meggyőzően "ötpontegyesített" remek magyar szinkronról sem: különösen Balázs Péter és Harkányi Endre alakít nagyot a gyertyatartó és az óra szerepében.

*****Extrák:

Animált magyar menü, egy korrekt werkfilm, egy, a további Disney-klasszikusok meséinek hátterét bemutató film (siralmas magyar feliratszöveggel), két videoklip (az egyik Celine Dion beköszönőjével), és egy karaoke funkció, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a daloknál megjelenik az angol felirat.

***

Hang: magyar, angol, lengyel, cseh, szlovák 5.1
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Felirat: magyar + 6 nyelv
Extrák felirata: magyar
The Beauty and the Beast

1991 amerikai rajzfilm Hossz: 87 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Gary Trousdale, Kirk Wise
Watsz Demeter
2002.10.16
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
21:50
Columbo: Columbo a panoptikumban
amerikai krimi, 1972 (ism.)
21:55
Megbocsátasz valaha?
amerikai életrajzi film, 2018
22:00
Nagy Katalin
angol dráma minisorozat
22:05
Lola
belga film, 2019
22:25
Az 50 első randi
amerikai vígjáték, 2004 (ism.)
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.