Kedvenc helyek

David Bowie: Everyone Says 'Hi'

olvasói
10/10 (1)
(ISO / Sony)

Heathen című új albumáról a nehézkes és borús Slow Burn után David Bowie egy igazán könnyed és fülbemászó dalt másol kislemezre: az Everyone Says 'Hi' hosszú ideje a legslágeresebb száma. A maxi bónuszai között egy 1965-ös Bowie-szerzemény új verzióját is megtaláljuk.


"Az mondják nagy útra mentél / azt mondják elköltöztél / csöndben történt / azt mondják / le kellett volna fényképezzelek / akkor lenne valami, amit megtarthatnék / vennék hozzá egy kis keretet / valami kis olcsót" - kezdődik a finoman hangszerelt dal, melyben az énekes egy messzire utazott szeretett személynek üzen. "Örülnék egy levélnek / csak hogy tudjam, mi a helyzet / remélem, jó ott az idő" - folytatja, majd a doo-wop vokálos középrészben olyasmiket mond, vélhetően a viszontlátás reményében, hogy "ha nem keresnél eleget / még mindig hazajöhetsz", a végén meg olyanokat, hogy "ne maradj egy olyan szomorú helyen / ahol senkit nem érdekel, hogy vagy / itt mindenki üdvözöl / a szomszéd lány is / az a fickó is az emeletről / a mamád és a papád is / még a nagy kövér kutyád is". Az eredetileg négyperces albumváltozat utolsó fél percét a maxira került rádióverzióban lekeverték, így a "nagy kövér kutya" sajnos már kimarad.A maxira három bónuszfelvétel került. A múlton, jövőn töprengő, a fagyosságból lassan felengedő Safe-et Bowie eredetileg (Safe In This) Skylife címen 1998 táján írta akkori gitárosa, Reeves Gabrels társaságában, és a Rugrats filmzenelemezre szánta, de oda végül nem került fel (biztos túl komoly darab volt), így most Tony Visconti producerrel rögzítette újra. Szintén újra felvett szám a szerelme kikapósságán kesergő ifjú dala, a bluesosan lüktető Baby Loves That Way, ennek eredetije azonban még az ősidőkből, egészen pontosan 1965-ből datálódik, amikor az énekes még saját nevén (Davy Jones) lépett fel Lower Third nevű mod zenekara kíséretében (az itt hallható önfeldolgozás még 2000-ben készült a hatvanas évekbeli obskúrus Bowie-dalokra épülő Toy albumhoz, ami végül nem jelent meg). A maxi harmadik bónusza a Heathen nyitódalának (Sunday) Tony Visconti-féle mixe, melyben egy monoton ritmus jelent pluszt az atmoszférikus eredetihez képest.

9/10
Déri Zsolt
2002.10.28
|


Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Ha egy koncertre mész el hétfőn, az legyen a csodás Városminor Kamarazenekar koncertje. Skandináv, finn, észt és orosz szerzők művei. 19:30 #nemaradjle #varosminor #eszak #zeneajanlo #koncertajanlo #programajanlo #korus #koruskoncert #skandinavzene #eszakizene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.