Kedvenc helyek

Pulp: Hits

olvasói
(0)
(Island / Universal)

Az elmúlt évtized egyik legfontosabb brit zenekara, a Pulp a legutóbbi Szigeten is bemutatta a 2001 legjobb albumai közé tartozó We Love Life anyagát. Akkor már lehetett tudni, hogy Jarvis Cocker zenekara szerződést bont az Island kiadóval, és ahogy ilyenkor szokás, egy válogatáslemez következik.


A sheffieldi Pulp már bő egy évtizede létezett, mikor 1993-ban leszerződött az Island céghez. Szűk körben ismert, bizarr kis zenekar volt, rapszodikusan megjelenő, kis példányszámban fogyó független kiadású lemezekkel (It - 1983, Freaks - 1986, Separations - 1992). Aztán 1993-ban utolérte őket a Suede, az Auteurs és az akkoriban magára találó Blur révén induló britpop, és hirtelen a brit életmódot szarkasztikus szövegeivel kiveséző Jarvis Cockerre és zenekarára is vetült a reflektorfényből. A nagynevű Island kiadó rögtön le is csapott rájuk, és kezdetként a sheffieldi Gift minicégnél 1992-'93 folyamán megjelent három kislemez anyagát adta ki újra egy gyűjteményes albumon (Intro), köztük a Babies és a Razzmatazz című sikerdalokat. Az előbbi aztán 1994-ben újra megjelent egy EP-n is (The Sisters EP), és rákerült az abban az évben megjelent His'N'Hers albumra is, mely két további slágert is tartalmazott, szintén a tinédzserkori szexuális tapasztalatok témakörében (Lipgloss, Do You Remember The First Time?). Jarvisékat megasztárrá végül a Common People című dal tette 1995-ben, tovább az azt követő Different Class album, mely a legjobb brit lemeznek járó díjat, a Mercury Prize-t is elnyerte 1996-ban, s megszilárdította a Pulp helyét a Blur és az Oasis mögött. Nagy-Britannia harmadik legnépszerűbb zenekara azonban nem érezte kényelmesen magát ebben a szerepkörben, és az 1997-es Help The Aged kislemez után '98 tavaszán megjelent This Is Hardcore már sötétebb, borúsabb album lett (igaz, tele mesterművekkel, mint az easy listening hangmintára épített hat és fél perces címadó darab vagy a Party Hard című Bowie-parafrázis). A többszöri halasztás és újbóli nekifutás után Scott Walker produceri segédletével 2001-re elkészülő We Love Life album és kislemezei (The Trees / Sunrise, Bad Cover Version) még annyira sem voltak sikeresek kereskedelmileg (kritikailag azok voltak), így amikor a lejárt szerződés meghosszabbításáról tárgyaltak, az Island már nem volt hajlandó annyit ígérni, amennyiért a zenekar maradt volna. A Pulp harmadik évtizede tehát ugyanolyan bizonytalanságban indul, amilyenben az első telt, nekünk meg most itt a második zanzája 72 percben: az elmúlt tíz év összes Pulp-kislemezdala, kivéve az érthetetlen módon hiányzó 1995-ös Misshapes (amihez pedig videoklip is készült annak idején), ráadásként meg egy vadonatúj szám, a Last Day Of The Miners' Strike, melyben Jarvis ismét a nyolcvanas években jár - álmában.

9/10
Déri Zsolt
2002.12.05
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.