Kedvenc helyek

Elton John: Greatest Hits 1970-2002

olvasói
(0)
(Mercury / Universal)

Elton John az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb angol zongorista-dalszerző-énekes. Nem nehéz tőle kétszer nyolcvan percben összegyűjteni 34 slágert az elmúlt 33 évből.


Az excentrikus gay icon akkor vesztette el végleg a kritikusok tiszteletét, amikor Diana hercegnő temetésére átdolgozta a Candle In The Wind című korábbi slágerét. Songs From The West Coast című tavalyi lemezével azonban visszatért a korai, szikárabb, mégis erőteljesebb, zongoracentrikus hangzáshoz (és ezzel a kritikusok szívébe), aztán egy meglepő bejelentést tett: nem készít több lemezt. Akár erre utalhat ez a jól szerkesztett életműösszegző válogatás is, de majd meglátjuk. A dupla kiadvány első CD-je a bemutatkozó 1969-es cím nélküli nagylemeztől az 1976-os Blue Movesig összegez, nem marad ki fontos dal a zseniális Honky Chateau-ról (1972) és a Goodbye Yellow Brick Roadról (1973) sem. A Bernie Taupin szövegíróval közös korai Elton John-felvételek csak ritkán lépik át a szentimentalizmus határát és a soft-rock eszközpark (szimfonikus hangszerelés és súlyos fülbemászás) is rendben van még, a Your Song és a Goodbye Yellow Brick Road pedig - nincs mese - tökéletes szerzemények. A második korong már kissé ugrál az időrendben, 1982-től indul és a tavalyi lemezzel zárul, ám az utolsó felvétel egy instrumentális darab, az 1978-ból származó jelképes Song For Guy (az egyik legsikeresebb nyolcvanas évekbeli sláger, a rádiókban még ma is gyakran játszott I Don't Wanna Go On With You Like That viszont furcsamód kimaradt!). Ha a lemezek átlagszínvonala esett is a hetvenes évekhez képest, Elton azért mindig képes volt néhány egyszerű, néha már szentimentalizmusba hajló, de azért korrekt, esetenként szórakoztató popdal megalkotására. Az Oroszlánkirály zenéje után azért elcsúszott a giccs felé, az Aida musicalje például már kifejezetten cikis volt, de a Songs From West Coast újra hitelesítette, mint mesterdalnokot. Érdekes, hogy pont most hagyná abba.

az első CD: 8/10

a második CD: 7/10
Dömötör Endre
2002.12.13
|


Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.