Twin Peaks - 1. évad

Az Államok északi részén, a kanadai határ közelében, a Twin Peaks nevű kisvárosban egy hűvös reggelen megtalálják a 17 éves Laura Palmer holttestét nejlonba csavarva. A többi már történelem, a televíziózás krónikájának legfényesebb lapjaira tartozik.


Hogy az épp lezajlott írósztrájk, vagy a piacon elfoglalt utolsó helyük késztette-e az ABC tévétársaság fejeseit arra az addig egyedülálló lépésre, hogy teljhatalmat adjanak a David Lynch-Mark Frost párosnak egy bevezető epizód elkészítésére, nem tudni. De így született meg az a sorozat, mely jól álcázott terrorista módjára, tetszetős külsővel lopódzott be az otthonokba világszerte, és fosztotta meg a képdobozt legjellemzőbb tulajdonságától, a kiszámíthatóságtól.

Lynchék a szappanoperák és a krimik eszköztárát felhasználva, kifigurázva és dekonstruálva nyúltak le az idilli Amerika alatt húzódó szexuális és erőszakposvány legmélyére úgy, hogy közben egy pillanatra sem veszették el vitriolosan groteszk, beteges humorérzéküket. Ebben a kisvárosban mindenkinek van valami baj a fejével és/vagy valami vaj a füle mögött.

Most a sorozat híres-hírhedt, mozifilm terjedelmű bevezető epizódjának, és az ezt követő hét résznek lehetünk boldog tulajdonosai. A széria második feléről, a gyilkos kilétének felfedése utáni részekről már megoszlanak a vélemények, de ez mit sem változtat azon, hogy a Twin Peaks megkerülhetetlen, hatása pedig túlértékelhetetlen. Itt történt meg ugyanis, hogy a nézőre végre mint intelligens, gondolkodásra és játékra fogható partnerre számítottak. Ez pedig tényleg (iker) csúcs. *****Extrák:
A bevezető epizódon kívül minden részt nézhetünk a Tuskó Lady rövid bevezetőjével és alkotói kommentárral, többnyire a rendezők (sajnos a két ötletgazda, Frost és Lynch nincs köztük), néhol az író, operatőr vagy látványtervező társaságában. Ezen felül a jelenetválasztás mellé kérhetjük a kimaradt jelentek forgatókönyvrészleteit. A bónuszlemezen (melyre rejtélyes okokból kifolyólag nem került felirat, csak 4 nyelven, és a magyar nincs köztük) láthatunk egy interjút Mark Frosttal, melynek válaszai másfél hónappal megelőzik a kérdéseket (!); bevezetést David Lynchbe a színészektől és alkotótársaktól (kiderül például, hogy Killer Bob hogy került a képbe - szó szerint!); az eredeti kávézó tulajdonosnője beszámol a pitebiznisz fellendüléséről; 17 színész beszél rövid interjúkban pszichedelikus trippekről, állatvédelemről, fafaragásról, kocsikról, halálközeli élményekről, no meg a sorozatról; valamint a törpétől visszafelé-beszéd leckét kaphatunk a Vörös Szobában. Emellett a mellékelt füzetke röviden ismerteti a cselekményt, a fontosabb hősöket, és rejt egy rövid interjút is Sheryl Lee-vel. ****Twin Peaks: Season 1
1990 amerikai tévésorozat Hossz: 411 perc Forgalmazó: UIP-Duna Film Rendező: David Lynch, Mark Frost, stb. Szereplők: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Joan Chen, Piper Laurie, Madchen Amick, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, James Marshall Hang: angol 2.0, Kép: 4:3, színes Felirat: magyar + 12 nyelv
Watsz Demeter
2003.01.20
|


Film premierek

Nap nap után

amerikai romantikus filmdráma, 90 perc, 2018

Gringo

amerikai-ausztrál akcióvígjáték, 111 perc, 2018

Sherlock Gnomes

amerikai-angol animációs film, 87 perc, 2018

A hűséges

belga-francia-holland krimi, 130 perc, 2017
Játék
A Thor eddigi részeinek is szerves része volt a komikum, de mostanáig a dolog kb. kimerült a Jöttünk, láttunk, visszamennénk-filmek poénjainak újrafeldolgozásában. Ez azonban most megváltozott!
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Hazárd megye lordjai
amerikai akcióvígjáték, 2005
18:15
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
18:45
18:50
Red
amerikai akciófilm, 2010
18:50
Kontroll
magyar thriller, 2003
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.