A Bourne-rejtély (1988)

Megjelent.

Jason Bourne (Richard Chamberlain) golyóval a mellkasában vetődik partra egy francia halászfalu közelében. A helyi doktor a rejtélyes férfi arcán plasztikai műtét nyomait véli felfedezni, csípőjében pedig egy svájci bankszámlaszámot tartalmazó mikrofilmre bukkan.


A rejtélyt tetézi, hogy miután Bourne magához tér, nemcsak a történtekre nem képes magyarázatot adni, de még a saját nevére sem emlékszik. Az egyetlen konkrét nyom, melyen elindulhat oidipuszi útján: a bőre alatt megtalált mikrofilm...
Nos, ez az a pont, ahol kettéágazik a Robert Ludlum világhírű regényéből készült filmadaptációk cselekményének menete. Míg a Matt Damon nevével fémjelzett mozifilmben Doug Liman rendező az alapsztoriból kiindulva klasszikus, a nyolcvanas évek kémhistóriáira erősen hajazó, dinamikus, látványos, ám sablonokból építkező akcióthrillert kerekít, addig Roger Young tévéfilmjében lassan bontokoznak ki az események. Miközben Bourne flashbackek, álom- és emlékképek között vívódva és persze menekülve kutatja, ki is ő valójában, a háttérben - a regényt követve - pontos képet kapunk a hidegháború végének politikai történéseiről is. Persze 1988-ban sincs kémthriller románc nélkül, melyben a CIA ügynök és alkalmi bérgyilkos életét Charley egyik angyala, Jaclyn Smith bonyolítja.
A három óra feszült izgalomnak talán egyetlen hátránya a pörgő Liman-mozival szemben, hogy bár a hangot ugyan újramixelték, a surround hatás többnyire csak az effektek (pisztolydörrenések és kerékcsikorgások) tekintetében érvényesül. Ludlum-rajongóknak azért kötelező!****Extrák:

Semmi.

*Hang: angol, spanyol surround, olasz mono
Kép: 16:9/1,85:1, színes
Felirat: magyar + 8 nyelv


The Bourne Identity

1988 amerikai kémfilm Hossz: 181 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Roger Young Szereplők: Richard Chamberlain, Jaclyn Smith, Anthony Quayle, Donald Moffat, Yorgo Voyagis, Peter Vaughan, Denholm Elliot
cssi
2003.02.17
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:05
Rivaldafényben
amerikai romantikus filmdráma, 2000
18:10
Bazi nagy amcsi lagzi
amerikai vígjáték, 2004
18:30
Ted Gärdestad - A szerelemért
svéd életrajzi film, 2018
18:45
Időzavarban
amerikai akciófilm, 2003
18:50
Gyilkosság a Fehér Házban
amerikai akcióthriller, 1997
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.