Kedvenc helyek

Nightmares On Wax: 70s/80s

olvasói
(0)
(Warp / Neon Music)

A Nightmares On Wax Mind Elevation című "kommersz albumáról" a beharangozó Know My Name után újabb fülbemászó vokális darab kerül kislemezre, ahol LSK, a vendég-MC felidézi gyermekkorát és a húsz évvel ezelőtti angliai állapotokat, a maxira került remixekben pedig Roots Manuva és RJD2 is besegít neki.


"Thatcher volt hatalmon" - hangzik el már a dal első két másodpercében, és rögtön tudjuk, hogy a nyolcvanas évek hajnalán járunk, a modern brit történelem egyik leggyűlöltebb politikusa, Margaret Thacher kormányzása idején, a brit gazdaság és társadalom egy igen válságos korszakában. De aki akkor volt gyerek, azért biztos jól szórakozott. LSK, azaz Leigh Stephen Kenny is leltárba veszi, mire emlékszik, és amellett hogy megismerte a fajgyűlöletet (a skót, ír, kanadai és francia mellett fekete gyökerei is vannak, egyik nagyapja kubai volt), továbbá látta az utcákon a szegénységet és az elharapózó erőszakot, az is eszébe jut, hogy amíg a nővére Adam Ant lemezeit meg Kate Bush-t imádta, addig ő tizedik szülinapjára kapott pénzből egy Madness-kislemezt vett, aztán először hallott electrót és beleszeretett a szkreccselésbe meg a breaktáncba. Mindezt finom kis jamaikai beütéssel a hangjában énekeli meg egy laza kis dub-reggae-hiphop alapra, ami ugyan nem a legforradalmibb dolog, amivel a Nightmares On Wax név mögött megbúvó DJ-producer E.A.S.E., azaz George Evelyn bő évtizedes karrierje alatt előállt, de kellemes hallgatnivaló.

A maxira a dalból a rádióverzió mellé két remix is került: az egyikbe, a szintén E.A.S.E. által készített Up Bringing Mixbe újabb rapperek szállnak be emlékeikkel (köztük a helyi színtér csillaga, a 2001-es év legjobb brit hiphop lemezét, a Run Come Save Me-t készítő Roots Manuva), míg a másiknál LSK hangja alá egy amerikai DJ-producer, a 2002-es Deadringer albummal nagyot dobó RJD2 tesz elszállósabb alapokat.

8/10
Déri Zsolt
2003.02.24
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.