Kedvenc helyek

Zwan: Mary Star Of The Sea

olvasói
(0)
(Reprise / Warner)

"Feloszlott a Smashing Pumpkins, megszabadultam a nyomástól!" - kiálthatott fel Billy Corgan mielőtt nekiállt összehozni új zenekarát. A Zwan bemutatkozásán nyoma sincs az utolsó két SP-album mélabús, művészkedő goth-rockjának, helyette életvidám, telivér, női vokálokkal dúsított szerzemények sorakoznak.


A feloszlás után a Smashing Pumpkins kapott még egy életműösszegző válogatást (Greatest Hits - Rotten Apples), aztán kiadták DVD-n az összes klipjét (Greatest Hits Video Collection) és az első, eredetileg 1994-as koncert videóját (Vieuphoria), valamint CD-n ez utóbbi hanganyagát is (Earphoria). Corgan pedig szervezett egy új zenekart az eredeti Smashing-dobossal, a kilencvenes évek végén drogproblémák miatt egy időre kirúgott Jimmy Chamberlinnel, a több kisebb zenekart megjárt Matt Sweeney és David Pajo gitárosokkal, továbbá az A Perfect Circle egykori basszercsajával, Paz Lenchantinnel. Kíváncsian várhattuk a Zwan bemutatkozását, ugyanis Pajo az egyik legfontosabb figura a kísérletező poszt-rock megteremtésében, tagja volt a Slintnek, a Tortoisenak és saját együttese, a Papa M is ide sorolható. Felesleges volt az aggodalom, ugyanis sem a kísérletezés, sem a poszt-rock nem kerül elő, de még Pajo is tisztes háttérfigura marad. Corgan kicsattanóan dögös rockdalai és briliáns balladái mellett mindössze három tradicionális amerikai dal feldolgozása található a bő egyórás korongon. A kissé irritáló figuraként jellemezhető kopasz rock-hérosz nem bújt ki a bőréből, de gitársikáló dalai (Lyric, Settle Down, Honestly, Baby Let's Rock) dallamosabbak, mint a Smashing Pumpkinsszal készített legutóbbi munkái, ráadásul szinte látjuk, amint vigyorog éneklés közben. Gyakran bukkan fel női vokál is, ami szintén feldobja az anyagot és ami idáig nem jellemezte a chichagói zenész albumait. A balladák (Of A Broken Heart, Heartsong, Desire) ábrándosak, a feldolgozások beazonosíthatatlanok, néhány hangszerelési megoldás a Hole Celebrity Skinjét idézi (ami, ugye, részben Corgan munkája volt), és akad egy majd negyedórás elszállós örömzenélés is. Ez utóbbit és az énekes néha nyafogósra vett hanghordozását leszámítva remek korong a Mary Star Of The Sea.

8/10
Dömötör Endre
2003.03.11
|

Linkek


Kapcsolódó cikkekJáték
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.