Tiszta románc

színes magyar dokumentumfilm 52 perc 2002
Politoxikománok vagyunk, nem szimpla szipusok: alkohol, drog, ragasztó egyre megy, csak legyen - mondják el a Tiszta románc hősei, miközben azért a kezük ügyében a zacskó. Szétesett, kemény arcok az aluljáróban, menhelyen, elvonóban, peremvidéken. Durva sorsok, nincs vesztenivalójuk. Közel engedik magukhoz a kamerát, nem beszélnek mellé, megmutatnak és elmondanak mindent.


Surányi Judit dokumentumfilmjének legnagyobb erénye, hogy rátalált két olyan emberre, egy fiúra és egy lányra, akik úgy tudnak őszintén beszélni, hogy közben nem kell azt éreznünk, a kamerának kiszolgáltatott sorsokat látunk; és miközben a két fiatal olykor kristálytisztán kommentálja a saját történetét, a film sosem téved bulváros extremitásokba. Gyilkosan egyszerű sztori ez, elképesztő dráma, mert látjuk a hátteret is: a külkeres anyát, aki ma már be sem engedi fiát a lakásba, és az egykor jobb napokat látott belvárosi lakást, ahol a lány nőtt fel. A lány, aki - miközben majd minden áldott este a haverokkal nyomul a parkban, guberál és szív - közgazdásznak tanul, majdnem tiszta jeles: nála van az indexe és a jegyzete is. Szürreális látni és hallani, főleg, ahogy tiszta és értelmes szövege, tekintete olykor pillanatokon belül fordul át a teljes szétesésbe. Tiszta románc, minden filmes áthallás nélkül: ez a film hátborzongató szerelmes történet két fiatalról, akik tudják, hogy kevés az esélyük a jobb sorsra, de kitartanak egymás mellett. Mégis: sem meghatódni, sem elszörnyedni nem kell. A Tiszta románc nemcsak jó film, de pontos és fontos is. Csak néhányszor vetítik a héten a Kultiplexben, a tévében pedig ki tudja, majd mikor. Érdemes figyelni.
gorcsev
2003.03.13
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.