Tiszta románc

színes magyar dokumentumfilm 52 perc 2002
Politoxikománok vagyunk, nem szimpla szipusok: alkohol, drog, ragasztó egyre megy, csak legyen - mondják el a Tiszta románc hősei, miközben azért a kezük ügyében a zacskó. Szétesett, kemény arcok az aluljáróban, menhelyen, elvonóban, peremvidéken. Durva sorsok, nincs vesztenivalójuk. Közel engedik magukhoz a kamerát, nem beszélnek mellé, megmutatnak és elmondanak mindent.


Surányi Judit dokumentumfilmjének legnagyobb erénye, hogy rátalált két olyan emberre, egy fiúra és egy lányra, akik úgy tudnak őszintén beszélni, hogy közben nem kell azt éreznünk, a kamerának kiszolgáltatott sorsokat látunk; és miközben a két fiatal olykor kristálytisztán kommentálja a saját történetét, a film sosem téved bulváros extremitásokba. Gyilkosan egyszerű sztori ez, elképesztő dráma, mert látjuk a hátteret is: a külkeres anyát, aki ma már be sem engedi fiát a lakásba, és az egykor jobb napokat látott belvárosi lakást, ahol a lány nőtt fel. A lány, aki - miközben majd minden áldott este a haverokkal nyomul a parkban, guberál és szív - közgazdásznak tanul, majdnem tiszta jeles: nála van az indexe és a jegyzete is. Szürreális látni és hallani, főleg, ahogy tiszta és értelmes szövege, tekintete olykor pillanatokon belül fordul át a teljes szétesésbe. Tiszta románc, minden filmes áthallás nélkül: ez a film hátborzongató szerelmes történet két fiatalról, akik tudják, hogy kevés az esélyük a jobb sorsra, de kitartanak egymás mellett. Mégis: sem meghatódni, sem elszörnyedni nem kell. A Tiszta románc nemcsak jó film, de pontos és fontos is. Csak néhányszor vetítik a héten a Kultiplexben, a tévében pedig ki tudja, majd mikor. Érdemes figyelni.
gorcsev
2003.03.13
|


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
21:20
Escobar
bolgár-spanyol életrajzi film, 2017
22:00
Men In Black - Sötét zsaruk 3.
amerikai sci-fi-vígjáték, 2012 (ism.)
22:00
Gyilkos hűtlenség
amerikai thriller, 2018
22:15
Ponyvaregény
amerikai krimivígjáték, 1994
22:45
Spíler
angol krimi, 2008
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.