A zongorista

The Pianist. Színes feliratos angol-francia-lengyel-német-holland történelmi dráma 148 perc 2002
A háborúról és a holokausztról rengeteg film készült már, sok hiteles és mély alkotás mellett számos közhelyes produkció is. Roman Polanski filmjét legalább két tényező megóvja attól, hogy egyszerűen egy újabb darab legyen a sorban: először is az alapanyag, Wladyslaw Szpilman önéletrajzi beszámolója egyedülálló háborús élményeiről, másodszor pedig a rendező féktelenül szárnyaló fantáziával kiötlött képi megoldásai, amelyek tökéletesen összhangban vannak a történet abszurditásaival.

Linkek


Wladek Szpilman (Adrien Brody) ifjú varsói zongoraművész, akit a zene álomvilágából rántanak le a borzasztó valóságba a háború fejleményei: sárga csillag, gettó, a megszállók kegyetlenkedései. A gettó nagy kiürítésekor őt kiemelik a sorból, és míg családját útnak indítják Treblinka felé, ő marad gürizni a már szinte üres városrészben. És itt kezdődik a film legerősebb része, ahogy a megszokott cselekményvonalról a történelem hátsó ösvényére tér. Szpilman egy szerencsés pillanatban kisétál a gettóból és lengyel ismerősei segítségével Varsóban végigbujkálja a háború hátralévő részét... Bármilyen valószínűtlen is, mindez valóban megtörtént, Szpilman túlélte a zsidóüldözést, a bombázásokat, az utcai lövöldözéseket és nyolcvankilenc éves korában hunyt el 2000-ben ugyanott, Varsóban.Roman Polanski (aki maga is családjától elszakítva, bujkálva élte túl a zsidóüldözést Lengyelországban) a személyessége miatt kiváltképp megrendítő történetet filmjében váratlan húzással teszi még erőteljesebbé: a történetben is jelen lévő abszurd és groteszk minőséget alkalmazza a képi megvalósításban is úgy, hogy olykor egészen a humorig elmegy. A zongorista Polanski fénykora óta legfontosabb filmje, amiben olyan alkotói frissességről tesz tanúbizonyságot, amelyre élemedett korú rendezők között Luis Bunuel óta nem volt példa.
nelson
2003.03.20
|


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A kis kedvencek titkos élete 2.-ben folytatódnak Max, Gigi, Hógolyó és a többiek kalandjai.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
18:10
A szomszéd nője mindig zöldebb
amerikai vígjáték, 1993
18:10
Képtelen képrablás
amerikai romantikus vígjáték, 1996
18:15
Hanni és Nanni I-III.
német családi vígjáték, 2013
18:15
Aurora Borealis: Északi fény
magyar filmdráma, 2017
18:25
A lány és a farkas
amerikai-kanadai thriller, 2011
Egész hétvégén koncertsorozat a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az alapító, Széchényi Ferenc gróf tiszteletére, aki a múzeumot alapította. @magyarnemzetimuzeum Sok igazán jó program! #nemaradjle #zeneajanlo #klasszikuszene #regizene #hommageaszechenyiferenc #barokkzene
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.