A zongorista

The Pianist. Színes feliratos angol-francia-lengyel-német-holland történelmi dráma 148 perc 2002
A háborúról és a holokausztról rengeteg film készült már, sok hiteles és mély alkotás mellett számos közhelyes produkció is. Roman Polanski filmjét legalább két tényező megóvja attól, hogy egyszerűen egy újabb darab legyen a sorban: először is az alapanyag, Wladyslaw Szpilman önéletrajzi beszámolója egyedülálló háborús élményeiről, másodszor pedig a rendező féktelenül szárnyaló fantáziával kiötlött képi megoldásai, amelyek tökéletesen összhangban vannak a történet abszurditásaival.

Linkek


Wladek Szpilman (Adrien Brody) ifjú varsói zongoraművész, akit a zene álomvilágából rántanak le a borzasztó valóságba a háború fejleményei: sárga csillag, gettó, a megszállók kegyetlenkedései. A gettó nagy kiürítésekor őt kiemelik a sorból, és míg családját útnak indítják Treblinka felé, ő marad gürizni a már szinte üres városrészben. És itt kezdődik a film legerősebb része, ahogy a megszokott cselekményvonalról a történelem hátsó ösvényére tér. Szpilman egy szerencsés pillanatban kisétál a gettóból és lengyel ismerősei segítségével Varsóban végigbujkálja a háború hátralévő részét... Bármilyen valószínűtlen is, mindez valóban megtörtént, Szpilman túlélte a zsidóüldözést, a bombázásokat, az utcai lövöldözéseket és nyolcvankilenc éves korában hunyt el 2000-ben ugyanott, Varsóban.Roman Polanski (aki maga is családjától elszakítva, bujkálva élte túl a zsidóüldözést Lengyelországban) a személyessége miatt kiváltképp megrendítő történetet filmjében váratlan húzással teszi még erőteljesebbé: a történetben is jelen lévő abszurd és groteszk minőséget alkalmazza a képi megvalósításban is úgy, hogy olykor egészen a humorig elmegy. A zongorista Polanski fénykora óta legfontosabb filmje, amiben olyan alkotói frissességről tesz tanúbizonyságot, amelyre élemedett korú rendezők között Luis Bunuel óta nem volt példa.
nelson
2003.03.20
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:30
Váltságdíj
amerikai akcióthriller, 1996
18:40
A Föld inváziója - Csata: Los Angeles
amerikai sci-fi (ism.), 2011
18:45
James Bond: Dr. No
angol akciófilm, 1962
18:50
Gyilkos lövés
amerikai thriller, 1988
18:50
A csendestárs
amerikai vígjáték, 1996
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.