Katonák voltunk

Megjelent

Sztori:

Ez a vietnami háborús film kivételesen nem valamiféle traumát kíván feldolgozni, hanem egyszerűen bemutat egy csatát, amelyet még a konfliktus legelején a 7. Lovasság légiszállítású helikopteres egységei vívtak a Ia Drang-völgyben a túlerőben lévő észak-vietnami reguláris csapatokkal, és amit kivételesen meg is nyertek. Itt nem kis gonosz sárgák a vietnámiak, és az amcsik sem laza, sokszor feleslegesen kegyetlen újoncok, hanem mindkét oldalon elkötelezett hazafiakat és jó katonákat láthatunk. Vagyis a trauma helyett tömény pátoszt kapunk, sok vérrel és robbanással. **


Szereplők:

Bár Mel Gibson most is kétségkívül karizmatikus, ez az egyik legsablonosabb szerepe. Nála csak a Barry Pepper által megformázott haditudósító figurája sikerült klisé ízűbbre, de Pepper egyben színészként is pocsék. Bár sok jó karakterszínész tűnik fel, nehéz figyelni rájuk a nagy lövöldözésben és az egyenruhák miatt. Madeleine Stowe viszont most is csodálatos. Miatta:

**


Rendezés:

Randall Wallace (Vasálarcos) a lassan induló felvezetés után rutinosan vezeti le a csatajelenteket és életszagúan ábrázolja a háborút. Csakhogy a katonákat - főleg a főszereplő Moore ezredest - olyan szinten glorifikálja, ami egy idő után már visszatetszővé válik. Minden egyes jelenet csak tovább erősíti ezt a "dicsfényt", egy fiatal hadnagy például, miután embereit meggondolatlanságból halálos csapdába vezette, utolsó lehelletével azt mondja: "Boldogan halok meg a hazámért!" Ezzel talán mindent elmondtunk.

**


Műfaji újítás:

Egy jól megkoreografált, világosan követhető csatát láthatunk, ellentétben a szokásos vietnámos filmekkel, ahol egy kicsiny szakasz küzd az életéért, vaktában lövöldözve, kétségbeesetten ordibálva a rádióba. Itt minden egységnek megvan a maga szerepe a tűzérségtől kezdve a légitámogatásig és az egyes szakaszok mozgatásáig, de az átlag civilnek ez se nem imponáló, se nem elég érdekes. Ezen felül itt láthatjuk először, hogy mit is művel a napalm az emberi testtel.

***Technika:

A Gibsonra, az amerikai zászlóra és hazafias dallamra épülő menü elég érdektelen. A képek elkészítéséhez viszont bevetettek többek közt egy 850 mm-es óriáslencsét is, amellyel nagy távolságból vehették fel a csata kisebb részleteit, és helikoptereket is szépen bekamerázták, szóval a látvány eleve elsőrendű, a DVD-n pedig néha már túl éles is. A lövések és robbanások itt még jobban szólnak, így a néző gyakran érezheti úgy, mintha ő is a katonák között lenne.

****

Extrák:

Kapunk egy 25 perces dokumentumfilmet, teli a filmnél jóval érdekesebb korabeli felvétellel, egy fotogalériát és néhány tévés hirdetést.

***

Hang: magyar, angol 5.1, angol DTS ES, cseh surround
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Felirat: magyar, cseh
Extrák felirata: magyarWe Were Soldiers

2002 amerikai háborús film Hossz 133 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Randall Wallace Szereplők: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Chris Klein, Keri Russell, Barry Pepper
Vízer
2003.03.17
|


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Filmek a TV-ben
22:55
Otthon, véres otthon
amerikai vígjáték, 1997
23:00
Álmaim asszonya
amerikai krimi, 1994
23:00
Végső állomás
amerikai thriller, 2000
23:00
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
23:00
A harc mestere
kanadai-amerikai akciófilm, 2000
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.