Kedvenc helyek

Morphine: The Best Of

olvasói
(0)
(Rykodisc / MCD)

A bostoni Morphine trió pályája 1999-ben egy római koncerten ért véget, mikor Mark Sandman frontember szívrohamot kapott a színpadon – The Night című ötödik albumuk már csak posztumusz kiadványként láthatott napvilágot. A kilencvenes évek egyik legfontosabb és legeredetibb zenekarának munkásságát most válogatáslemez foglalja össze.


Az 1990-ben indult Morphine tagjai nem bízták a véletlenre, hogy hangzásuk összetéveszthetetlenül egyedi legyen. Kivettek a rockfelállásból egy alaphangszert (rögtön a legmeghatározóbbat, a gitárt), betettek viszont egy ritkán használt instrumentumot (a baritonszaxofont), Sandman pedig a (bund nélküli) basszusgitárjára is csak a szokásos húrmennyiség felét tekerte fel, és azon a két (D és G) húron is üvegnyakkal játszott. Ez persze még csak kuriózumnak lett volna elég, de a korábbi zenekaraiban (Treat Her Right, Hypnosonics) és a Morphine utolsó éveiben is nagy hangszeres kísérletezőnek bizonyuló Mark Sandman briliáns dalszerző és karizmatikus frontember is volt, szexi baritonján búgta mikrofonba álmatag szövegeit, de a találékony Billy Conway dobos és a Coltrane/Hendrix-vonalért rajongó Dana Colley szaxis is nagyban kivette a részét abból, hogy a füstös dzsesszből, groove-os, energikus rockból és némi közönségbarát avantgarde-ból összeálló hipnotikus végeredmény (a zenekar stílusmeghatározásában: low rock) ennyire lenyűgöző legyen. A mostani válogatáson a sorlemezekről (Good – 1992, Cure For Pain – 1993, Yes – 1995, Like Swimming – 1997, The Night – 2000), illetve a ritkasággyűjteményről (B-Sides And Otherwise – 1997) ismerős 13 dal mellett három meglepetés is akad: a Jack And Tina című nyolc és fél perces izgága mese és a lomha Pretty Face eddig hivatalosan kiadatlan volt, a Sexy Christmas Baby Mine pedig egy mindössze 1000 példányban megjelent kislemez B-oldaláról való. Minden kiemelkedő Morphine-számot persze nem sikerült idegyűjteni, így ez a válogatás nem mentesít a Cure For Pain, Like Swimming és The Night albumok beszerzése alól.


9/10
Déri Zsolt
2003.04.15
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.