Kedvenc helyek

T.Rex / Marc Bolan: Cosmic Dancer

olvasói
10/10 (2)
(EastWest / Warner)

Marc Bolan halálos autóbalesete óta negyedszázad telt már el, de a T.Rex árnya újra és újra előbukkan, az Oasistól a Placebón át a Dandy Warholsig. Most újra forgalomba került egy eredetileg 1991-ben megjelent T.Rex-válogatás, melyen szépen nyomon követhető, hogyan lett az akusztikus hippiduóból vagány elektromos bugit játszó glam rock zenekar.


Az 1947-es születésű Mark Feld divatmodellként kezdte pályáját 14 évesen, majd a mod színtéren Toby Tyler, illetve Marc Bowland néven adott ki kislemezeket, mielőtt Marc Bolan lett volna belőle. 1967-ben néhány hónapra csatlakozott a John’s Children pszichedelikus popegyütteshez, majd megcsinálta saját zenekarát. A Tyrannosaurus Rex eredetileg hattagú elektromos formációnak indult, de tartozásaik fejében a hitelezők lefoglalták erősítőiket és hangszereiket, így az első lemezt már akusztikus duóra zsugorodva vette fel a gitáros-énekes-dalszerző Marc Bolan és az ütőhangszeres-vokalista Steve Took. Az 1967-es bemutatkozó nagylemez a poptörténet talán leghosszabb címét viselte: A népem gyönyörű volt, egykoron hajukban hordták az eget, de most megelégednek azzal, hogy csillagokat viselnek a homlokukon. A zene ehhez illően elvarázsolt, folkos hippimuzsika volt. 1969-ben, a Unicorn című harmadik nagylemezen Bolan és Took itt-ott már billentyűs hangszerekkel vagy basszusgitárral is gazdagították hangzásukat, hűséges producerük, Tony Visconti bátorítására, aki ez idő tájt kezdett David Bowie-val is dolgozni (Bowie később igen sokat merített Marctól). Aztán Steve Took kilépett a zenekarból, helyére Mickey Finn került. A már vele készült A Beard Of Stars című negyedik nagylemezen Bolan már elektromos gitáron is játszott.

1970 októberében T. Rexre rövidítették nevüket. A már így kijött cím nélküli T.Rex-albumon ugyan az elektromos gitár került túlsúlyba, de a dolog még mindig nem hangzott igazán rockosnak, inkább az volt érdekes, hogy Visconti több dalt vonóskíséretbe burkolt. Az igaz áttörést azonban egy kislemez, a Ride A White Swan hozta meg az év végén, mely a 2. helyig kapaszkodott az angol slágerlistán. A sikeren felbuzdulva Bolan és Finn maguk mellé vettek egy igazi dobost és egy basszistát, és a T.Rex valódi rockzenekarrá alakult. Az 1971-es évet már két listavezető kislemezzel nyitották, továbbá egy listavezető albummal, mely az Electric Warrior címet viselte, és melynek borítóján Marc Bolan egy bazinagy erősítő előtt szólózott. Ekkorra már Bolan szövegvilágában is lezajlott a nagy váltás, az ezoterikus álomvilágot vagány, sőt néhol kifejezetten ironikus rockszövegek szorították ki. A T.Rex metamorfózisa befejeződött, innentől kezdve két éven át a Bolan bugija uralta a slágerlistákat, olyan remek dalokkal, mint a Get It On, a Jeepster, a Telegram Sam, a Metal Guru, a Children Of The Revolution vagy a 20th Century Boy. Az évtized közepére azonban a glam rocknak leáldozott, a T. Rex több átalakuláson ment át, Bolan elvesztette népszerűségét. 1977 szeptember 14-én halt meg, autója egy fának csapódott (felesége, a Tainted Love című dal révén elhíresült fekete énekesnő, Gloria Jones túlélte a karambolt).

Ez a 18 számos válogatás elsősorban az 1970-73 közti sikerszéria slágereit gyűjti össze, de egy-egy felvétel erejéig szerepel a John’s Children, a korai Tyrannosaurus Rex, illetve 1970-ből a Dib Cochran & The Earwigs nevű alkalmi formáció is (melybe Tony Visconti, Bolan és Finn mellé David Bowie és Rick Wakeman is beszállt), továbbá hallhatjuk a Get It On Visconti által 1987-ben újrakevert változatát, plusz a Truck On (Tyke) és a Dance In The Midnight című dalok egy-egy eltérő verzióját, melyek már csak Bolan halála után kerültek napvilágra.


8/10
Déri Zsolt
2003.04.18
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.