Kedvenc helyek

Junkies: Hat

olvasói
(0)
(Magneoton / Warner)

Az SX7 után Hat? Nem visszaszámlálásról van szó: minden eddigi stúdióanyagot beleszámítva a hatodik Junkies-kiadvány látott napvilágot. Bár ezúttal is zavaros a megjelenés (külcsín, album design), a zenekar újfent szült néhány értékes dalt - néhány összképet rontó momentum kíséretében.


Mint 2001-es interjúnkból is kiderült, szerencsés egymásra találás eredményeként jött létre a Junkies felállása, amely ízlésben - és mára külcsínben is - négy karakteresen eltérő fiatalembert tömörít. Hogy aztán az egymástól elütő világok mixeléséből született zenekari összkép a meglehetősen színtelen hazai palettán még mindig eredeti kinézetet mutat, az már más kérdés, miként az is, hogy mindez hogyan illeszthető össze az általuk játszott hol glam rockos, hol modern metálos, de leginkább bugisan punk’n’rollos zenével. Nem kérdés, hogy hangzás tekintetében tovább fejlődött az együttes, ezúttal a sajátos ízeket tette az eddigieknél is színesebbé, ugyanakkor megőrizte az egységesen erős dalparkú 1997-es Nihil albumnál lényegesen komolyabb produceri munkában részesült 2001-es SX7 profi megszólalását. A punkos, bugis rock maradt a kiindulópont, de összetettebb, helyenként bonyolultabb lett a dalok struktúrája és többféle hatás ütött ki rajtuk (hardcore, a már korábban is megjelent reggae, no és némi angolszász power pop). Barbaro Attila néha egészen remekbe szabott módon épít egymásra különféle gitártémákat és szólókat, Szekeres András pedig mer dallamosan énekelni az erőltetett metáléneklés helyett, az esetükben az utóbbi időben már-már elengedhetetlen modern metál dalok pedig egyre kevésbé Marilyn Manson-osak - na ezek az abszolút pozitívumok. Sajnálatos viszont, hogy kevés az igazán markáns, átütő dal (bár gyenge sem sok akad), a legtöbb nem lépi át az erős közepes szintjét. A szövegek pedig a szex (Olga, Hókuszpókusz, Hot Dog), az alkohol (Szomjasak vagyunk, Látszatdal) és a rock’n’roll (Ahogy én akarom, Apám vegyél nekem 1 lakást, Halacska) rugójára járnak folyamatosan vissza, ahol meg túllépnek ezeken, ott az önismétlés csap didaktikus felhangokba (példa erre az eredeti és közhelyes strófákat váltogató, népbutításról szóló Üzenet a föld alól és az agymosásra figyelmeztető Nem hagyom magam elkoptatott tévé-terror víziója).


7/10
Dömötör Endre
2003.05.07
|


Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.