Telitalálat (2003)

olvasói
(0)
1956. október 23-a nagy nap Magyarország számára és örömünnep a Hackspacher-családnak. Hackspacher Béla targonca-vezető ugyanis ezen a napon veheti át totó-főnyereményét. Surrogó, fekete Pobeda vinné biztos helyre a bőrtáskányi pénzt és a szerencsés targoncást, az utcán hömpölygő tömeg azonban megrohamozza az ávós kocsit, politikai elítéltet sejtve a mélyében.


Hősünket kiszabadítják, a pénz nem jut el a bankba, inkább otthon tornyosul a konyhaasztalon, majd a kredencben. Hackspacherék nem tudják, mihez kezdjenek a mesés nyereménnyel: elkölteni nem tudják, az utcai harcok miatt a boltok többsége zárva, még élelmiszert sem lehet beszerezni, legfeljebb egy rakás konyakmeggyet. A forradalom alatt a pénznek nincs értéke. Ekkor toppan be a család fekete báránya, Pista, akinek mindig van mentő ötlete. Most éppen az, hogy egyik feketéző haverjánál cseréljék valutára és aranyra a nyereményt. Béla és Pista elindulnak hát...A rendezők, Kardos Sándor (aki Bereményi Géza és Jeles András filmjeinek bravúros fényképezésével szerzett nevet magának) és Szabó Illés valós szituációt vettek kiindulópontul - ugyanis tényleg egy targoncás nyerte el a forradalom napján a főnyereményt -, a sztorit azonban teljesen szabadon alakították. A Telitalálat az alkotók szándéka szerint így lett groteszk, pikareszk tabló, történelem alulnézetből, egy sodródó, tépelődő hős története. Az érdekesnek tűnő ötletet mégsem sikerült kivitelezni: a korhangulat megidézése elég steril, a sztori gyakran veszít a lendületéből, a deheroizálás olykor fals jeleneteket eredményez (elsősorban a kulcspontnak szánt kocsmai mulatság esetében), az ötvenesévek-ábrázolás magyar filmes sablonjai túl erősnek bizonyulnak; így aztán a Telitalálat karikatúrának vitatható, példázatnak erőtlen - telitalálatnak pedig mellélövés.
gorcsev
2003.04.24
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2003
Egy telitalálatos szelvény, egy táskányi pénz, az '56-os forradalom és a totális káosz. Történelemóra alulnézetből.

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.