Telitalálat (2003)

olvasói
(0)
1956. október 23-a nagy nap Magyarország számára és örömünnep a Hackspacher-családnak. Hackspacher Béla targonca-vezető ugyanis ezen a napon veheti át totó-főnyereményét. Surrogó, fekete Pobeda vinné biztos helyre a bőrtáskányi pénzt és a szerencsés targoncást, az utcán hömpölygő tömeg azonban megrohamozza az ávós kocsit, politikai elítéltet sejtve a mélyében.


Hősünket kiszabadítják, a pénz nem jut el a bankba, inkább otthon tornyosul a konyhaasztalon, majd a kredencben. Hackspacherék nem tudják, mihez kezdjenek a mesés nyereménnyel: elkölteni nem tudják, az utcai harcok miatt a boltok többsége zárva, még élelmiszert sem lehet beszerezni, legfeljebb egy rakás konyakmeggyet. A forradalom alatt a pénznek nincs értéke. Ekkor toppan be a család fekete báránya, Pista, akinek mindig van mentő ötlete. Most éppen az, hogy egyik feketéző haverjánál cseréljék valutára és aranyra a nyereményt. Béla és Pista elindulnak hát...A rendezők, Kardos Sándor (aki Bereményi Géza és Jeles András filmjeinek bravúros fényképezésével szerzett nevet magának) és Szabó Illés valós szituációt vettek kiindulópontul - ugyanis tényleg egy targoncás nyerte el a forradalom napján a főnyereményt -, a sztorit azonban teljesen szabadon alakították. A Telitalálat az alkotók szándéka szerint így lett groteszk, pikareszk tabló, történelem alulnézetből, egy sodródó, tépelődő hős története. Az érdekesnek tűnő ötletet mégsem sikerült kivitelezni: a korhangulat megidézése elég steril, a sztori gyakran veszít a lendületéből, a deheroizálás olykor fals jeleneteket eredményez (elsősorban a kulcspontnak szánt kocsmai mulatság esetében), az ötvenesévek-ábrázolás magyar filmes sablonjai túl erősnek bizonyulnak; így aztán a Telitalálat karikatúrának vitatható, példázatnak erőtlen - telitalálatnak pedig mellélövés.
gorcsev
2003.04.24
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2003
Egy telitalálatos szelvény, egy táskányi pénz, az '56-os forradalom és a totális káosz. Történelemóra alulnézetből.

LinkekFilm premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A kis kedvencek titkos élete 2.-ben folytatódnak Max, Gigi, Hógolyó és a többiek kalandjai.
Filmek a TV-ben
18:15
Wonder Woman
amerikai kalandfilm, 2017
18:20
Ég velünk!
amerikai romantikus vígjáték, 2000
18:25
Anna és Ben
amerikai vígjáték, 2017
18:25
Jurassic World
amerikai-kínai kalandfilm, 2015
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
Cécile McLorin Salvant & Sullivan Fortner (USA) Egy énekesnő, három Grammy-díj és egy zongorista ma este a MÜPÁban. @cecilemclorinsalvant @fortnersullivan #zeneajanlo #zene #ének
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.