Kedvenc helyek

Air + Baricco: City Reading (Tre Storie Western)

olvasói
(0)
(Source / EMI)

A Moon Safari albummal és egy filmzenelemezzel (The Virgin Suicides) csúcsra került francia Air duó egy ideje mintha kerülőúton járna. A prog-rockos 10000 Hz Legend és annak sovány remixlemeze (Everybody Hertz) után most egy spoken word albumnak zenéltek alá. Ám a neves olasz prózaíróval, Alessandro Bariccóval közösen készített hanganyag története azért egy kicsit bonyolultabb.


A spoken word esetenként lehet izgalmas műfaj, ha pedig megfelelő zenei aláfestést kap, képes túllépni keretein (például Jim Morrison-féle An American Prayer esetében, amikor a volt zenésztársak utólag megdolgozták a verses felvételeket). Az Air és a kortárs európai próza egyik kismesterének számító Alessandro Baricco élő multimédia műsorokkal lépett fel 2002 novemberében Rómában, ami a helyszínen kifejezetten nagy élmény lehetett. Nem hagyományos felolvasó estek voltak: egy tonetszékben ülő író, két arisztokrata származású zenész a hangszerek mögött, a háttérben pedig különleges fények, díszletek. Ezen előadások sikerén felbuzdulva rögzítette hanglemezre is az alkalmi trió a produkciót.

Alessandro Baricco a kortárs irodalom egyik nagy reménysége, magyarul olvasható négy elbeszélése/kisregénye (Selyem, Novecento, Tengeróceán, Vértelenül) egyenként is briliáns munkának tűnik, melyeket minimalista eszközök, sűrített elbeszélés, szokatlan mondatrend és a szavakból kibuggyanó szépség jellemez. Azt sem árt tudni Bariccóról, hogy pályáját zenekritikusként kezdte, mindig zenére ír és a szövegeihez is elképzel egy fiktív hangulatú muzsikát, sőt a Selyemből operaváltozat is készült! Negyedik könyvének, az 1999 májusában megjelent City című elbeszélésfüzérnek a részletei (pontosabban abból három novella) szerepel a mostani zenés kiadványon. A vadnyugati történeteket a szerző eredeti nyelvű előadásában élvezhetjük, az angol fordítás a CD füzetben található. Baricco lágy, de férfias orgánuma és az olasz nyelv hajlékonysága kifejezetten élvezetes hallgatnivaló még az olaszul nem értők számára is. Az Air a finom megoldásokat részesítette előnyben a korábbi pompázatos, elszállós pillanatok helyett, így a zene tökéletes kiegészítője a beszédnek – akusztikus gitárok, orgona, halk billentyűsök, sok fuvola, csengettyűk, némi effektezés jellemzi. Odafigyelve, illetve háttérzeneként egyaránt hallgatható, Baricco rajongóinak igazi kincs, a zenei csodára váróknak pedig reményteljes előzetes a 2004 januárjában megjelenő új Air-albumhoz. Amúgy meg: olasz nyelvlecke haladóknak.


7/10
Dömötör Endre
2003.04.24
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.